2012-08-11 29 浏览
我都幾鍾意食日式炸豬扒,所以我總是會花時間去搵好嘅地方。這家店,我試過好多次所以最終都想為這店寫一個review。近年來,香港多了很多日本野,並且,他們變得更加專業化。趨勢係每間餐廳淨係做一樣野,好specialized.我一直希望看到這種情況發生因為係日本都係禁,只會專注於自己最擅長的。不同於香港,餐廳會準備許多食物以種類繁多去吸引人幫襯。我覺得敢樣只會樣樣半桶水。香港的日式炸豬扒,我曾試過包括丼吉,豚組,勝博殿等。我發現這個店不錯,但不是最好。首先,我order咗吉列豬扒定食午餐。價錢約$160和對我來說是OK的。定食包括豬肉味噌湯,這是非常驚人的,由於它具有很強的肉味,我特別喜歡。沙拉,不過不失,無乜特別。對於炸豬肉,我個人覺得它太肥,第一口已經感覺到好油。毫無疑問舊豬肉炸得好好。有人可能會喜歡禁肥,但它可能是對我來說太不健康。我記得我去其他店鋪,好像無禁肥,可能我今次唔好彩。不管怎麼說,我認為梅林都係午餐或晚餐的一個好選擇。題外話,我覺得哩度環境幾舒服。