2022-10-04
中學嘅時候喺油麻地,午飯嘅時候就會去通菜街食飯,眨吓眼已經係十幾年前嘅事,餐廳嘅換畫速度真係好快,不過我好慶幸喺上個週末,我搵到一間相信可以長做長有嘅餐廳😀滿滿丼,淨係睇餐廳名就知道佢係食日本嘢啦😛 餐廳以即棄餐具,餐盒為主打,令我喺疫情之下都食得安心,唔使同人共用餐具碗碟。我哋帶咗兩個丼飯,另外再加四份小食同埋兩支綠茶。(1) 蒜片一口牛柳粒丼- 首先真係要讚下個日本和牛🥰🥰,口感爽滑彈牙,證明脂肪比例好均勻- 米粉同埋黑松茸鮮菌嘅味道都好好食(2) 鰻魚雞肉丼- 鰻魚食落都好香口唔會有腥味- 雞肉係有少少炸過嘅質感不過又唔會好熱氣- 飯俠上面亦都有採用日本香川縣雞蛋製成嘅蛋絲, 味道不俗(3) 中華沙律- 中華沙律係一道冷盤,食落唔會太鹹亦都唔會好辣,中和返和牛嘅油香(4) 黑蒜濃湯煮蜆- 唔好睇個碗好似好細其實啲蜆肉嘅份量好多下😂- 蜆肉洗得好乾淨唔會有沙(5) 唐揚炸魷魚- 千祈唔好睇小呢個炸魷魚,好好食,軟硬度掌握得非常之好,冇overcook, 炸粉亦都唔會太鹹😏(6) 味噌湯- 正正常常暖下胃都唔錯呀🤪選擇真係幾多下希望有機會再同其他朋友去食😄
我哋帶咗兩個丼飯,另外再加四份小食同埋兩支綠茶。
(1) 蒜片一口牛柳粒丼
- 米粉同埋黑松茸鮮菌嘅味道都好好食
(2) 鰻魚雞肉丼
- 鰻魚食落都好香口唔會有腥味
- 雞肉係有少少炸過嘅質感不過又唔會好熱氣
- 飯俠上面亦都有採用日本香川縣雞蛋製成嘅蛋絲, 味道不俗
(3) 中華沙律
(4) 黑蒜濃湯煮蜆