2018-05-19
同事非常喜歡食肉醬意粉,平時都係幫襯大快活同大家樂嘅我地,一反常態想再試下其他餐廳嘅肉醬意,奈何時間唔算太多,所以走得唔遠,於是就去咗附近新鴻基中心嘅Oliver's Super Sandwiches。之前已經試過呢間,但當時食嘅係黑松露牛肝菌忌廉蘑菇扁意粉,簡直係一個大伏,味道太淡實在慘不忍睹。如是者,屢挫屢試嘅我,一於比個機會試試佢個肉醬意粉,結果又幾意想不到啵。先睇睇個餐牌,上次試過麻麻嘅意粉係貴好多;誰不知原來價錢平啲嘅肉醬意粉,竟然會好食更多,而且仲可以加多一碗湯/飲品呢!柯打無耐搵個位坐低,無需三四分鐘意粉便到,我承認對於齋意粉係幾恐懼,常常深怕萬一個汁失敗咗,整個餐就會食之無味。但今次實在大驚喜,肉醬味道調配恰當,撈埋意粉食都依然係毫不失色,我跟同事都食得津津有味,肉感與蕃茄嘅質量至肉醬嘅稀杰度,整體感都有水準,真係無法想像點解同上次黑松露忌廉意嘅味道可以如此大相徑庭。此肉醬意同大型連鎖比雖然價錢貴啲,但感覺有誠意多,較有滿足感。最後試埋個蔬菜湯,味道濃而偏酸,所以結論係湯比肉醬意粉更濃,所以不宜邊飲湯邊食麵,否則味覺會失靈。但此湯都值得推薦,因為香料同湯渣都足料,喜歡蔬
黑松露牛肝菌忌廉扁磨菇意粉
肉醬扁意粉