2016-10-01
早兩日朋友仔bb小姐帶我去威威,話上環開咗全港第一間食小龍蝦嘅舖頭~ 嘩,作為小龍蝦fans點可以錯過呀,搵個lunch飛的過去~入到去,乾淨企理。聽聞呢間舖頭幕後大老闆係國內知名作家張嘉佳,難過連餐枱紙都會特別過人~第一道點嘅係張嘉佳秘制,辣得嚟有少少甜,但係又唔似江蘇菜咁甜得過份。Yum yum~第二道菜係降龍十八掌,bb小姐點嘅時候,我呆咗:咩係降龍十八掌?食鴨掌?非也非也,原來係麻辣雞腳同小龍蝦。食得辣嘅人士,極力推薦呢道降龍十八掌!最初每道菜食一隻小龍蝦,會覺得係降龍十八掌惹味啲,但係食落,都係鐘意張嘉佳秘制,甜甜辣辣,好開胃~ 食完小龍蝦,仲可以加刀削麵。記得加!一定要加!伴麵係皇道~兩條女,食完埋單,每人HKD365,以中上環地區嚟講,Lunch價錢小貴。其實佢都有親民lunch set,都係同小龍蝦有關,不過我哋兩個當日目標就係小龍蝦,所以直奔主題。下次再去,會試下lunch set嘅小龍蝦烏冬。好小龍蝦嘅你,值得一試。最近好似係試營業階段,有88折promotion唔知做到幾時呢~P.S.: 香港分店老闆好靚仔
P.S.: 香港分店老闆好靚仔