天氣近排愈來愈涼,最岩就係約埋幾個朋友食燒肉⋯ 呢間係佐敦的響Hibiki日本燒肉係網上人氣好高,所以我們都專程放工後黎食高質燒肉放題。價錢方面最平$408一位,不過除左任食有和牛任食外,仲有任飲酒,呢個價錢唔算貴。每枱都會送一份人頭份量的海鮮拼盤,除了有大蝦、海螺外,仲有鮑魚、蠔及比較少有的一夜干。鮑魚非常厚肉;海螺肥美又大隻;一夜干的肉勁嫩滑。蝦超級大隻又鮮味,難怪咁多人同我們一樣不停Encore!除了海鮮拼盤外,每枱都會送一盤刺身拼盤。雖然刺身唔算厚切,不過勝在款款都幾新鮮,而且會有價錢較貴的呑拿魚及好鮮甜的海膽!一入到餐廳就聞到好香的燒肉味,所以我們都忍唔住將所有和牛都叫一份。呢到的和牛均由澳洲入口,當中牛胸腹的口感較有嚼勁;肉眼的油香較重,而且肉質較滑;西冷的肉味就較濃,鍾意有咬口的人一定不能錯過。見網上好多人推介呢款骨付雞肉腸,雞肉包住雞髀骨,個樣好可愛,味道彈牙又Juicy,值得一試。另外,七味豬拖羅(即豬頸肉)切成條狀,一口就可以食晒好方便,而且味道香但唔會過肥,推薦!除了和肉外,呢個米澤三元豚西冷燒完好香,肉質唔會太實,而且入口重油香。香草雞片的微微香草味恰到好處,唔

蝦超級大隻又鮮味,難怪咁多人同我們一樣不停Encore!

除了和肉外,呢個米澤三元豚西冷燒完好香,肉質唔會太實,而且入口重油香。香草雞片的微微香草味恰到好處,唔會蓋過雞的味道。

如果叫我食網燒一定不能不叫的食物,一定係牛舌莫屬!餐廳的牛舌片無其他餐廳切得咁厚,不過可能就係咁,牛舌就算燒耐左都唔會太韌。

餐廳仲好多炸物可以選擇,除了天掃羅外,仲有榴槤炸彈及芝士年糕。榴槤我今次就無食啦,不過呢個芝士年糕炸得金黃,內裏煙韌,加埋流心的芝士,真係無得彈!我們所有人食左一口,即話再要多份。

除了幾款靚的熱茶包外,餐廳內仲有紅白酒、日本酒任飲!食日本網燒當然飲日本的酒啦,有清酒、梅酒及柚子酒可以揀。當中推介柚子酒比女士們,易入口之餘,酒精含量都唔算高,同朋友邊傾邊飲都唔洗就住就住。

甜品除左有小蛋糕外,仲有多款雪糕及MOVENPICK雪糕。當中我特別鍾意呢枝芒果益力多雪,食得飽飽濟濟時,呢枝味道酸甜的雪條就岩曬啦!

鍾意我分享的,我邀請你訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續吃掉世界,甚至吃掉整個宇宙!(哈哈)