2021-04-10
今晚同女去食嘢,食完先知銀包唔夠錢,食咗只係$70幾,我只有$50幾,我話去對面7-Eleven攞錢俾返,啲職員面色即刻變曬,叫我女留喺舖頭我去攞錢!即係唔信我會俾錢!呢間舖食物一般,價錢算合理,我住附近,係長期熟客仔,食咗咁多年都未試過霸王餐,而且都係幾廿蚊啫!即係心都寒埋!我係熟客仔,佢地咁對啲熟客!啲職員同我都見咗幾年,係差大家知道對方咩名啫!😡😡當時我又係蠢,真係留返女喺舖,去攞錢俾返佢地先忍唔住問「使唔使咁吖?」我女得8歲咋,坐都坐唔定,如果佢撞襯人點算吖?俾人帶走點算吖?跣襯點算吖?我冇話我唔記得帶錢係啱,但而家俾錢咁方便,我有八達通又有支付寶,週圍都有櫃員機同7-Eleven, 邊有成日去睇銀包,仲有,咁嘅事發生喺我身上不知幾多次,次次啲餐廳職員都由我出去攞錢再付款,有啲仲話:「下次經過先俾啦!」人地果啲都唔係全部識我㗎!真係呃,都唔係呃幾廿蚊啦,仲有,呃都唔係熟客呃啦!😡我同女講我以後都唔再食呢間,我女都覺得唔舒服,同意咗!雖然我地唔係大客,我地唔係食得多。一直覺得小店應該有溫情,而家真係無語。利申:我唔夠錢係我唔啱先,但係佢啲職員咁處理問題,令人唔舒服。
真係呃,都唔係呃幾廿蚊啦,仲有,呃都唔係熟客呃啦!😡
一直覺得小店應該有溫情,而家真係無語。