2025-06-26
朋友同我慶祝生日,平日夜晚8:30pm到,早一晚已經book咗枱同埋講咗係慶祝生日飯,亦有要求坐window seat。有幾張半圓枱係望住海景去食嘢嘅,見到有張枱冇人坐,我問職員我可唔可以坐過去,佢話唔可以,嗰張枱係有人book咗,係for四人坐既。但係隔籬嗰幾張枱都係兩個人坐緊喎。(我食到餐廳11點關門,都唔見呢張所謂有人book咗嘅枱有人坐低食嘢)之後我見到有一枱走咗,我好禮貌問職員可唔可以調過去坐(嗰刻我都係啱啱坐低,連水都未有,無整亂過自己張枱),佢話有人book咗,之後我見到係有人坐,但佢哋都係兩個人咋喎,點解大家都係book咗位,但係佢哋兩個人可以坐望海景嘅位,但係我哋唔可以?我哋仲要早到過佢!重點係根本有吉枱,但係又唔俾我哋坐。完全唔明白職員係咩心理,咩安排?係唔係客人坐低咗就唔想煩唔想俾佢掉位?而其他嘅半圓枱係陸續好快就有人走咗,全部都冇人坐,如果係識安排嘅就會問我哋係咪想調過去坐,但係職員冇。成餐飯我就望住我哋好想坐嘅位,重點是冇人坐,但係又唔俾我哋坐咁樣去食飯。其實我哋都係因為個景所以先嚟食飯啫。好好的生日飯,因為職員不合理安排座位,完全扣晒分!
好好的生日飯,因為職員不合理安排座位,完全扣晒分!