2021-09-12 21 浏览
要傳統又要keep返泰國風味既餐廳係香港真心好多,但個人喜愛老字號,銅鑼灣呢間「小曼谷泰國美食站」餐廳覺得佢用泰國火車為主題比較特別,除了卡位都扮成車廂佈置之外,仲有小朋友最愛既大型火車頭,一行到門口感覺返哂黎,真心好似置身於泰國火車夜市咁,好有feel 😆而眼見佢d廚師大部分為泰國人,口味點都會正宗既🥲我地3個友人點左啲特式野食試試:🥢澳洲龍蝦椰青海鮮焗飯:呢個絕對係打卡之選,一上到枱全場矚目😆有啲fusion嘅感覺,但係絕對係考功夫之作,所以要預番少少時間去等,但係等待係絕對值得嘅!先將龍蝦起肉輕輕炸左,再放落椰青飯度焗,椰汁、椰青、龍蝦嘅味,完全索晒入飯裏面,香噴噴!🥢牛油蒜蓉燒大蜆:朋友誠意推介,食得出蒜蓉牛油先起鑊,再舖上大蜆逐隻燒,大蜆好新鮮,蒜蓉牛油亦都好搶鏡!🥢風味燒豬頸肉:呢個一上枱已經十分之香,唔怪得係推介之選!燒到剛剛好,豬肉好淋,點埋佢個汁簡直無敵!🥢冬陰功湯:我每逢吃泰國菜都必須點一鍋冬陰公。呢度用左海鮮煞製而成,加埋其他香料調配,香辣酸甜都有,味道很正宗!大蝦都鮮甜,肉質又腍!🥢泰式拼盤:份量很足夠,蝦餅、魚餅、春卷同雞棗拼埋,脆卜卜,雞棗幾煙韌,好特別!

而眼見佢d廚師大部分為泰國人,口味點都會正宗既🥲
我地3個友人點左啲特式野食試試: