2018-07-30
我同大少都係鍾意去泰國食嘢,每次都會係泰國買藍象嘅醬料返屋企整嘢食。但我地就無試過喺泰國食藍象嘅餐廳。之前聽到香港開藍象嘅時候,我地已經滿心期待,終於搵到時間嚟試下!因為訂左枱嘅關係,所以唔使等就可以安排入座。入到去環境相當唔錯,眼見到差唔多坐滿,都建議大家預先訂座。食泰國嘢一定要飲返個冬陰公湯,我地再叫多咗一個椰子雞湯試下!兩個湯都無令我地失望,味道相當濃郁,作為一餐嘅開始絕對令人開胃。之後就係燒大頭蝦炒金邊粉。炒金邊絕對有係泰國食嘅風味,另外果隻大頭蝦真係好大隻,兩個人分享就啱啱好!跟住就到我地最期待嘅咖哩炒肉蟹,有分兩個Size嘅,我地兩個人就叫左細嘅就夠啦!蟹本身相當新鮮,十分鮮甜!而咖哩本身都相當夠味,加埋蟹嘅鮮甜,簡直係一絕!食咖哩又點可以無薄餅呢,就算幾飽都要叫一份嚟點咖哩汁!今餐飯我地都相當滿意,所有菜式都無令我地失望!可能味道跟足泰國嘅關係,所以食完飯之後有少少口乾!我地下次去泰國嘅時候會再去當地嘅藍象餐廳再去比較下!
食咖哩又點可以無薄餅呢,就算幾飽都要叫一份嚟點咖哩汁!