2020-01-07
成日聽人話去深井食燒鵝,今次終於可以親身一試!以前成日覺得深井好遠,但原來交通都好方便,喺荃灣西有巴士直達,入去之前仲可以行吓Donki!去深井食燒鵝比想像中簡單😂😂深井有很多食燒鵝的餐廳,今次選了陳記,較出名而且有不少分店,質量應該有保證👍🏼剛坐下員就送上熱菜同前菜,有喬頭花生,好有中式地道茶樓嘅風味👍🏼我地二人點了一份例牌燒鵝,份量剛好,燒鵝啖啖肉,肉味很濃,每啖都有油香,沾上酸梅醬更是惹味!當晚見每枱都點燒鵝,果然名不虛傳!除了燒鵝以外更要試試他們的小菜,小菜的碟頭大,價錢合理,非常抵食!先試例牌燒腩仔,皮脆肉嫩,肥肉瘦肉夾層,看見也流口水!另外點了啫啫芥蘭煲,一上枱已經聞到鑊氣,只是香味都令人垂涎,咸香味更是令人食唔停!最後的砵仔焗魚腸亦沒有令人失望,完全沒有腥味,爽口彈牙,值得推介!餐廳的食物質素確實不錯,而且伙記的服務亦非常好,常幫我們斟水,態度又親切,很有香港地道的人情味👍🏼已經同朋友計劃好下次要再去食!推薦!
先試例牌燒腩仔,皮脆肉嫩,肥肉瘦肉夾層,看見也流口水!