2021-08-30
每年聖誕節我哋一家都一定會去酒店食自助餐嘅,自我懂事開始就無改變,而普慶buffet係我私心推介,因為其性價比絶對比同級同價嘅酒店為高。凍海鮮、肉檔、刺身、熟食、串燒、麵檔、中式區、甜品、飲品區應有儘有,食物出品有水準,唔會差,就咁已經係價回票價。凍海鮮:生蠔有法國 / 新西蘭 / 美國,由於客人太多,有8成都係開定嘅,每人每次限攞3隻,都叫做creamy同清殼碎清得幾仔細所以條龍都好鬼長下;波士頓波龍蝦多膏但肉質有啲實;蟹腳新鮮鹹味適中,都夠肥大👍,麵包蟹蟹膏都夠甘香👍小龍蝦無試,琵琶蝦夠夾彈,但無乜味:青口就正正常常,但唔靭嘅;凍蝦都夠大隻同彈牙。涷海鮮來貨係幾好。凍盤區:芝士都係啲大路野,4-5款,餅乾乾果都有比你配搭;Ham同cold cut好齊,自已睇相;醃菜醃魚都有,沙律都有唔少款。刺身:帶子 / 油甘魚 / 希靈魚 / 三文魚 / 吞拿魚 / 立魚 / 八爪魚,全部都正正常常。肉檔:原隻火雞,有啲鞋身,但都叫有肉汁,火雞嚟講叫好食;肉眼7成熟,等中間位攞;乳豬皮夠脆夠juicy!熟食:雞粥同喇沙好味👍,片皮鴨皮脆肉嫩👍,其他都係正常野,無乜特別。。。甜品:其本有M字頭雪
甜品:其本有M字頭雪糕,自家制甜品好味👍,蛋糕餅撻都有好多選擇,有法國傳統的聖誕樹幹蛋糕(Bûche de Noël),好睇又好食,有多款自家製朱古力。
飲品:有Prosecco、Wine、紅豆冰、菠蘿冰、紅牛等懷舊特飲比你任拎!
服務:姐姐收碟好快,係扒檔師父態度麻麻,舊肉眼得返頭頭尾尾乾哂,迫我要埋,或者火雞,都唔肯切舊新,明明仲有原條攞係度!!!
總括嚟講,性價比真係幾高,我本身依二年都食過佢超過7-8次,至於聖誕buffet早於11月初左右book位🤦唯一問題係嘅待應服飾令到我覺得好飤係茶餐廳食緊飯咁啫,其餘整體都幾滿意。但網上太多Haters話佢性價比唔高,我都叫食得多buffet,無乜邊間同價錢又有咁多野食,個場又大嘅可以同佢比。每次講親都只係會講性價比不足,又講唔出邊間會比佢更高性價比得嚟又好食嘅。