2022-08-26 260 浏览
有時人大咗都間唔中想懷舊一下,感受下老香港嘅情懷❤️呢間位於天后嘅叁不館火鍋店就啱晒啦,環境貫徹懷舊風,無論係牆上嘅畫、收銀處嘅士多、街市檔口、仿木屋等裝修都好有心思😻😻總會播放唔少經典廣東歌🎶勁有feel。張餐牌設計都好搞笑,店員會介紹是日返貨嘅靚海鮮或推薦款式,此外都有唔少刁鑽嘅肉類同配料選擇👍🏻莫生氣椰椰雞湯底清甜嘅湯底,飲完係咪真係可以下火呢🤣🤣店員會先將原隻椰皇水🥥倒落湯底,滾起後先飲返碗湯,然後先落雞件同打邊爐。湯底有唔少椰子肉同粟米,加埋椰皇水,清甜暖胃,一啲味精都食唔到,幾正😗😗雞件份量好多又大件,可以慢慢食。牛胸尖牛胸尖比較少見,烚完之後好似魚肚咁,食落又幾爽口,仲食到牛味,唔會覺得成口油,值得一試😍😍蒙古羊肉片質素唔錯,吸收咗湯底嘅椰子味之餘仲食到少許羊膻味,但唔會太膻,肉質又幾滑😋新鮮肥鵝腸鵝腸處理得幾好,冇乜噏味,連住少許肥膏,但食落口又唔會覺得好肥膩,反而口感煙煙靱靱幾得意😛😛脆鯇片夠新鮮而且口感夠脆。雙籽鮮蝦雲吞鮮蝦🦐好大粒而且勁爽口彈牙,皮又薄,零舍好食🥰🥰雜菜拼盤超級大盤🤪🤪食極都食唔晒,而且全部都好新鮮爽脆,特別鍾意清甜嘅萵筍同粟米!醬料特別要講下佢嘅醬

莫生氣椰椰雞湯底

牛胸尖

蒙古羊肉片

新鮮肥鵝腸

脆鯇片
夠新鮮而且口感夠脆。

雙籽鮮蝦雲吞
鮮蝦🦐好大粒而且勁爽口彈牙,皮又薄,零舍好食🥰🥰

雜菜拼盤

醬料
特別要講下佢嘅醬料,款式好豐富,店員推介自家製嘅蔥頭油,有唔少蔥係入面,點少少已經好香蔥油味😻但又唔會搶過肉類本身嘅味道,反而令味道昇華咗,值得推介👍🏻👍🏻

人均消費:$400
推介指數(10分為滿分):8.5分