2022-11-21
今日一支公去油麻地,簡單去左呢間老虎岩餐室食。老虎岩主打家傳滷水牛腩、潮式粉麵、同手工燒賣,之前試過呢度既牛腩,質素好好!餐牌有粉麵,唔同餐,淨食,小食,燒賣系列,飯,同飲品。可以掃QR code落單,都好方便。今日試試呢度既家傳潮式自選招牌湯粉麵,其實就好似車仔麵,自己可以按心水揀麵底同配料。呢度有3款湯底,我揀咗招牌牛骨湯底,唔洗加錢。湯底牛味香濃,浮面有油。主菜我揀咗新鮮牛腩,加$24,呢度用潮式滷水製法同選用本地鮮牛腩。可以揀崩沙腩,坑腩或者半肥瘦腩。我揀咗崩沙腩,貪佢入口柔軟彈牙有嚼勁,果然係有咬口,中間有筋,牛味濃。呢度出名牛腩,當然要多分原汁牛腩,加$15。原汁牛腩採用冰鮮安格斯半肥瘦牛腩,整得非常腍而牛味濃,真係好好食。麵底有粗幼麵米粉米線選,可以加錢要出前一丁,伊麵或者撈麵。我叫左郊外油菜底,一樣都係基本價錢$12。今日係生菜,好嫩。另外我都要咗菜心,加$10,菜心嫩綠,d菜吸咗個牛骨湯底好好食。葱同冬菜放係匙羹另上。每份牛腩有五六舊左右,食完呢碗牛腩真係大滿足。
餐牌有粉麵,唔同餐,淨食,小食,燒賣系列,飯,同飲品。
可以掃QR code落單,都好方便。
新鮮牛腩原汁牛腩郊外油菜底加菜心
新鮮牛腩
原汁牛腩
每份牛腩有五六舊左右,食完呢碗牛腩真係大滿足。