2019-12-29 1206 浏览
聽好多同事都講過話呢間 「大興燒味飯店」喺區內好受歡迎,又話味道係舊派嘅味道,又話店內嘅師傅經驗老到。聽咗咁多,我終於去咗呢間舖試下,但係我個評語就係: 「只此一次下不為例」的確間舖頭好有老派味道,就係「麻甩」嘅味道,都見到地下滿有牙籤。叫燒味飯就有湯送,碗湯係菜乾紅蘿蔔湯,飲一啖就覺得係好咸,唔通師傅落重左手?見到掛住啲叉燒同燒肉都幾靚,我就叫咗一碟燒肉叉燒飯嚟食,原來表裏不一。叉燒係肥多個瘦咁樣,食落口滿口都係肥肉,我唔相信咁樣係肥瘦平均!而且肉質偏硬,尤其係邊位就更硬!燒肉好咸,燒肉的皮唔係脆係硬,肉質又硬味道又咸,再加上豉油就更咸。如果呢種又硬又鹹又肥,就係老派嘅味道,睇嚟,真係時候要改變一下! 2020年,都到啦!係時候要迎接新世代呀!

2020年,都到啦!
係時候要迎接新世代呀!