認識老媽拌麵應該有段幾長嘅時間,煮就煮過好多次,都知道香港有實體店已久,但就係未去過。星期日晚係旺角睇波鞋,經過才發現原來旺角有分店。剛巧少少肚餓就試下。而家先知原來老媽拌麵已經有成六間分店,最新就係旺角,而呢間分店都真係幾靚,最好係重要有新item食。先點飲品,一杯熱的冬瓜檸檬,甜度剛好,想起台北九份的天氣,飲杯就最好。蘋果蘇打,又係必選的地道,如果有埋個罐,應該更有台風。先吃過燙青菜,簡單吃點菜,呢個近港式的選擇。麻辣豆腐係必吃的item,以豆漿來做的豆腐,味道層次都和平時和吃開的一樣,麻辣係重點,加上菜同芽菜,非常好食,唔會吃得太辣也可以。川味紅燒半筋半肉牛肉麵,可以點幼麵和刀削麵,我點幼麵,好入味好濃,湯唔油,唯獨幼麵個texture較為普通,唔似平時老媽質地同韌度嘅好。椒麻半筋半肉味,個湯唔算太麻,拌麵係老媽拿手好戲,點會做得唔好,同樣份量極多的筋同肉,正,加隻溏心蛋,雖然不是完美演繹,但不過不失。簡單一個晚餐,唔係太貴,賞了心願實現吃實體麵的願望,幻想自己行出去,係中山站,係西門町,係忠孝復興。旺角The Forest 2樓204-205號鋪Tel:2887-9886

蘋果蘇打,又係必選的地道,如果有埋個罐,應該更有台風。

先吃過燙青菜,簡單吃點菜,呢個近港式的選擇。

旺角The Forest 2樓204-205號鋪
Tel:2887-9886