2009-07-17
上星期老婆生日,佢本來話想食韓燒,最終都係食日本菜.老婆帶埋仔女出黎旺角,我地在女人街行在一陣,每間鋪頭各出奇招在門口招生意,路經此店門口既店員推介一個$88既餐,聽落幾抵食又好似幾多野揀,最緊要唔洗等位,大熱天時有大有細真係想等都唔得.究竟發生咩事咁谷氣呢?事件1: 入到去同店員講想點出面門口推介果個餐,點知個店員話:果個餐我地而家冇做架喇"咁都得?!冇做但攞黎推介?!算!老婆生日預左豪一次,揀過其他,之後點左個3百幾蚊既餐,在加d壽司.事件2: 落完單之後老婆忽然醒起個餐入面可以揀燒三文魚或龍利柳,不過剛才點菜時個店員冇問,佢話想食三文魚,所以同店員講返我地係想要燒三文魚. 唉,點知講完之後都係出左個燒龍利柳,叫個店員換返,呢野先搞笑--->>>個碟上面有d菇同d菜LONG住塊魚,果個店員就咁拎走塊魚剩返d菇同d菜同個碟係度!!! 望住個碟真係唔知好嬲定好笑!!!事件3:因為個仔鍾意食蟹柳同蟹籽,所以叫左1個蟹柳壽司,1個蟹籽壽司同1個蟹柳手卷.結果又錯!!! 黎左個蟹籽手卷.同店員講:"唔好意思我係叫蟹柳手卷冇叫蟹籽手卷.個店員check完一大輪返黎講:"
究竟發生咩事咁谷氣呢?
結果又錯!!! 黎左個蟹籽手卷.同店員講:"唔好意思我係叫蟹柳手卷冇叫蟹籽手卷.個店員check完一大輪返黎講:"先生,你係點左蟹柳壽司喎."真係火都黎!係呀,我係叫左蟹柳壽司不過都叫左蟹柳手卷但係冇叫蟹籽手卷呢!!!d野食已經唔係出得快,大人等得小朋友唔等得呀,仲要錯完又錯!
事件4:在一肚氣既氣氛之下都唔係咁享受呢餐飯,搞搞下搞左個幾鐘叫埋單走人.其中一個店員應左,但係又等一大輪,個個樓面企晒係度係冇人黎幫我地埋單!真係大叫"埋單呀唔該!"先會有人理你!
同樣既情況如果唔係今日老婆生日費事嘈,恐怕其他食客都幾難耳根清!幾好食都係假,況且我唔覺得食物特別出色.老闆,請返D健全既伙記返黎,否則幫你倒緊米呀!
總結: 成5舊水埋單,一D都唔覺得值得.