2022-08-06 195 浏览
无饭屋企就更要捐窿捐罅揾试新菜,今次就玩到上楼尝潮州菜。有别于一般大排档打冷,名门无卤水料但有唔少手工菜,仍然保留住传统文化味道菜式花多眼乱,选择困难症嘅我一于叫二人套餐,咩都唔洗谂😆.先上杏汁猪肺汤🐷本身我好怕杏霜个阵味,有时更会闻到想呕,真心搞唔掂,但哩到嘅杏汁汤一啲都无杏霜嘅味,反而带有一阵杏香味 / 上枱时热㷫㷫,饮落喉咙好滑好清甜嘅感觉..冰镇鲍鱼🐡中菜餐食过最出色嘅鲍鱼 / 微冻,爽口弹牙唔会好似食紧香口胶 / 配上甜豉油wasabi更带出鲍鱼鲜甜..砵仔焗鱼肠🐟吸睛指数上升,涨卜卜表面焗到少焦糖状态 / 超级足料,比一般用上更多芫茜,重茜口味 / 口感略实带少许过熟..豉油鸡🐥成煲上份量吓亲 / 以玫瑰酒入馔带出阵阵香味 / 老抽配以鸡油上色靓、豉油略甜但不死甜 / 必定连皮食带出啖啖肉加豉油甜香配搭..蒜蓉炒西兰花🥦简单但出色 /炒得爽脆而没有过多油份..杏汁蛋白相信同杏汁猪肺汤同一汤底 - 好饮唔过甜虽然只有两位员工但服务态度和蔼,不时问我哋好无味、啲嘢食o唔ok。唔讲唔知,原来店舖过两个月已达20年,传统嘢一定要保留🤞🏿🤤

菜式花多眼乱,选择困难症嘅我一于叫二人套餐,咩都唔洗谂😆

.先上杏汁猪肺汤🐷
.冰镇鲍鱼🐡