2022-02-22
近排公司實施在家工作嘅措施,所以多咗時間喺屋企煲劇~最近就重溫返當年好Hit嘅韓劇《來自星星的你》入面嘅女主角相信大家都記得係好鍾意食韓式炸雞嘅,睇到我都心癢癢好想去食返餐正嘅韓式炸雞!上網做啲research,發現咗呢間連鎖嘅韓式炸雞專門店,就嚟試一試佢位於觀塘嘅分店 try try~由於而家晚市冇堂食嘅關係,唯有局住食午餐啦。本來都擔心午市會唔會選擇比較少,但係點知比我發現原來佢嘅午餐選擇都好豐富、而且好抵食!講吓間餐廳嘅地點同環境先:餐廳位於APM嘅隔離,地鐵站過去非常方便。餐廳佔地面積都幾大,枱同枱之間好闊落、而且裝修好新潮,所以坐得都係好舒服嘅!一坐低,店員就好殷勤咁遞上餐牌,同埋介紹午市有啲咩食。平時去食韓國餐都好鍾意食嘅泡菜、炒粉絲,喺呢一度竟然係任食嘅,可以出去自己任拎!午市套餐選擇都幾多,除咗招牌嘅韓式炸雞之外,亦都有一啲傳統嘅韓式料理,例如人蔘雞湯、炒年糕等等。當日我同朋友兩個人見份餐牌咁多選擇,而且每一樣都好似好吸引,所以都頭痕咗一陣!淨係炸雞都有好多款呀!最後我哋就選擇左叫一道蜂蜜牛油炸雞、同埋鮑魚人蔘雞湯。炸雞係有得選擇去骨嘅,食起上嚟唔使lur骨,啖啖肉,幾
最後我哋就選擇左叫一道蜂蜜牛油炸雞、同埋鮑魚人蔘雞湯。
炸雞係有得選擇去骨嘅,食起上嚟唔使lur骨,啖啖肉,幾方便喎!果然係韓式炸雞專門店,佢嘅炸雞調味好好,而且雞肉可以炸到外脆內軟,令人一食上癮!已午市呢個價錢來講,份量都好夠,所以CP值非常高!
至於另一道鮑魚人蔘雞湯,店員攞上嚟嘅時候熱辣辣,好適合呢幾日咁凍嘅天氣食。鮑魚都好鮮甜,而且爽口彈牙~而雞髀吸曬湯底嘅人蔘味,非常之正!
總括來講,呢一餐韓式午餐好有驚喜,都幾期待下一次再嚟食!