相信大部份香港人对汉堡包ge认知都系黎自M记,「方便」、「快捷」同时,亦系「热气」、「drunk food」代名词。所谓汉堡,只可Hea食而不可正餐,但如果有缘试过呢间Burgeroom,相信会重新定义你对汉堡包ge印象。星期一朝早放假,决定食个大餐黎迎接忙碌ge一星期,尖沙咀黎讲,美丽华商场贵价food court已经系算系「人烟稀少」,夹埋平日朝早就更加少人唔驶等啦。呢间Burgeroom顾名思意主打汉堡,美式装潢、bar台酒杯,环境舒适整洁。美式餐厅要自助点餐同自行加水,不过点完之后侍应会送餐过黎,我点左「软壳蟹汉堡」($108)、「牛油果芝士薯条」($62)做主菜,再加一碟「大烤菇沙律」($68)黎中和下热气。饮品方面,店员推介我点呢杯特色饮品「Iced Pineapple Fruit Tea」($38)。过住系M记食食包ge经验,令我直觉「汉堡+薯条」系唔会食得饱,但Burgeroom每一道菜ge份量都比想像中大好多好多!「软壳蟹汉堡」我点果阵仲以为只有一少片蟹肉放面,点知佢真系成只蟹咁上碟,忍唔住要影相打卡!蟹肉即使系油炸,但仍然保持肉质鲜嫩,配搭松软面包加酱汁,既开胃又惹
软壳蟹汉堡
大烤菇沙律
牛油果芝士薯条
Iced Pineapple Fruit Tea

「软壳蟹汉堡」我点果阵仲以为只有一少片蟹肉放面,点知佢真系成只蟹咁上碟,忍唔住要影相打卡!蟹肉即使系油炸,但仍然保持肉质鲜嫩,配搭松软面包加酱汁,既开胃又惹味!「牛油果芝士薯条」当中ge酱汁配搭一绝,口感味道同M记drunk food两个世界;「大烤菇沙律」入面块菇大到好似小朋友手板,望到都饱饱地!周边疏菜亦非常新鲜,正好中和番主菜ge热气。至于「Iced Pineapple Fruit Tea」就感觉一般,下次再黎会试饮其他。

一人brunch,叫左三个人份量,最后我都总算食左8成,结果就系饱到去夜晚。埋单总数$276(唔驶加一),朝早食得咁贵,开头都有少少罪疚感,不过谂落一餐当三餐,又唔算系太奢侈。

总括黎讲,呢度对食开M记ge朋友一定有惊喜,而且环境、食物质素都同价钱成正比,下次会再黎!
2018-05-07
$108 (早餐)
软壳蟹汉堡
大烤菇沙律