2019-09-23 23 浏览
之前見到朋友係ig up左張相係呢間bar撞到吳彥祖,又係浮跨氣派酒櫃影咗好多靚相....作為專業港女當然都要黎下啦~-一黎到就見到大門位置既落地玻璃櫥窗以不同熟成程度、不同年份放滿唔同熟成年期既麥卡倫,極具氣派,打卡必備-酒吧入面有一個好出名即位,就係呢個復古廣告壁畫前既梳化!據說每次合伙人之吳彥祖上黎都會坐係度chill下架-發現原來餐廳啱啱喺今年拎咗Best Spirits Awards銅獎,據我所知同一獎項嘅金獎同銀獎分別係由國際酒店品牌所奪得,由此可見呢間餐廳嘅spirits真係好出色,唔係普通酒吧或者餐廳可媲美!餐廳提供既食物同飲品都有d日本居酒屋feel,聽講呢度既Highball同串燒都唔錯架,今次一於要試吓!-Brandy blue cheese burger $158作為blue cheese既忠實fans,見到呢個當然要即嗌啦!咸香blue cheese同鬆厚多汁既漢堡完美融合,配上大量火箭菜,口感豐富有層次,重口味者如我倆一定鍾意-Unagi avocado roll $78鰻魚牛油果卷外層是鬆軟綿滑帶有香甜蛋味既蛋皮,入面係鰻魚, 牛油果,青瓜,面頭更鋪滿好新

Unagi avocado roll $78
鰻魚牛油果卷外層是鬆軟綿滑帶有香甜蛋味既蛋皮,入面係鰻魚, 牛油果,青瓜,面頭更鋪滿好新鮮既脆卜卜蟹籽,好鍾意佢係bite size,一啖一個,唔會食到好無儀態好混亂咁🤣

Foie gras & oyster in yakitori sake sauce $88 x2
極度邪惡既配搭!用紫菜包住鵝肝同生蠔,配上日式醬汁,一口嗒落去,味道好香濃,第一次嘗試呢個配搭,無諗過鵝肝同生蠔兩者會咁夾,要讚一讚廚師加入左大量切到一絲絲既菜,令呢道菜有好好既balance,令人意外地完全唔覺得油膩

Scallops in pesto $72
帶子燒到啱啱好,唔會過熟,配上泰式青醬好醒胃
“Gyutan” ox tongue $58
薄切既燒牛舌,肉味濃郁,火候控制得啱啱好。
Spanish pork belly kimchi roll $48
豚肉串配上韓國泡菜,一黎就聞到香氣撲鼻,兩種食材加埋鹹鹹辣辣,又有唔同口感,食落好有層次

Salted egg chicken crackling $38
聽講男神最鍾意食呢度嘅鹹蛋黃炸雞皮!原來呢份雞皮係每日限量架,因為呢道菜既工序非常繁複,雞皮係要每日人手撕出黎,再刮去肥膏,然後拎去炸,好花心機架,好彩我今日有幸食到😍雞皮酥脆得黎完全唔會油膩,真係冇肥膏架!上面佈滿鹹蛋黃粉,但就唔會好似市面上一般咁過鹹,食哂成碟都唔會覺得好口渴!用黎送酒真係一流

Hojicha Mizuwari $140
以2019 World best blended whiskey-Nikka from the Barrel Japanese Whisky作底,加入黑檸檬苦精、焙茶同梳打水,味道濃郁,焙茶香氣加上威士忌既苦烈味,消暑解渴一流!

食完野之後,個度d staff同我地玩左個小遊戲,就係要係36條鎖匙入面揾出真既鎖匙打開鐵閘,成功左老闆就會送1shot威士忌俾你飲,正呀!老闆請我哋飲既呢shot原來啱啱呢年拎過世界大獎,飲落真係好舒服,連我呢d唔飲慣烈酒嘅小女生都鍾意。

入到去呢個酒櫃真係不得了,有好多唔同國家唔同品種唔同年份唔同款式嘅威士忌,仲要好多都係已經絕版或者市面上好難搵到嘅款式,令人大開眼界,喺度轉個身都要小心d,如果唔係真係賠唔起哈哈哈😆 呢度絕對係打卡既靚位,好建議各位女仔着條靚裙黎影個靚相。