天气开始变凉,又嚟到打边炉嘅季节。之前网上见到位于天后嘅「叁不馆」好似唔错,呢晚我哋专登订定枱到访。虽然系平日晚上,不过餐厅人气好高,全场满座👏🎬。店家花咗好多心机去装修,令到每一个角落都成为打卡点,门口摆放咗闪亮灯箱、墙身油咗壁画🎨、贴上海报以及写满大字等,尽显怀旧复古风格。餐牌设计同样精美,成份马经咁📰,另外又有广东话揭后语玩。呢度所提供嘅食材款式多完化,价钱就属中上水平啦,不过啲料系靓嘅。即使全场都滚啊滚啊、烚啊烚啊🔥,但食完离开个身竟然冇一大浸味,证明餐厅抽风掂。莫生气椰椰鸡汤($178),喺冇睇过餐牌嘅情况下,我哋已经决定拣呢款汤底😎,主因系餐厅充斥住好香嘅椰味。椰子鸡汤真材实料,店员喺客人面前将新鲜椰水倒入汤底🥥,然后等佢滚多阵,再放鸡肉🐔,啲鸡渌完都仲好嫩滑。店员温馨提示我哋先品尝一碗原汁原味嘅鸡汤,再打边炉。佢果然无介绍错,🍲汤底好好饮,唔会过咸、亦唔肥腻,最终忍唔住饮咗半锅。顶级安格斯牛颈脊($268/例牌),🥩就咁睇价钱会觉得牛肉定价唔平,但考虑到质素同份量,尚算物有所值。估唔到例牌都咁大碟,我谂有超过廿几块😳,唔使悭住食。每块牛颈脊大小厚薄适中,纹理平均,食落肉味
莫生气椰椰鸡汤
顶级安格斯牛颈脊
顶级安格斯牛颈脊($268/例牌),🥩就咁睇价钱会觉得牛肉定价唔平,但考虑到质素同份量,尚算物有所值。估唔到例牌都咁大碟,我谂有超过廿几块😳,唔使悭住食。每块牛颈脊大小厚薄适中,纹理平均,食落肉味浓郁,几有满足感。
手打五宝丸
手打五宝丸($98),🍢五宝丸包括墨鱼丸、虾丸、鲮鱼丸、牛丸同埋猪肉丸,每款各两粒。佢哋全部经手打,诚意十足。其中以牛丸最为惊喜,佢唔系传统牛筋丸好爽弹𠮶种,反而肉嘅成份高,肉味好强;另外鲮鱼丸亦难得唔腥。
手打墨鱼滑
手打墨鱼滑($88),🦑墨鱼滑好大球,可以分到八至十粒。墨鱼滑再加蟹籽,相当鲜味,而佢口感亦好正,弹牙不在话下,仲要食得到墨鱼肉。
油麦菜
油麦菜($42),💚菜就冇乜好讲,不过肯定嘅系佢洗得干净。
竹蔗茅根海底椰
竹蔗茅根海底椰($48/榨),打边炉热气嘛,所以要饮返啲嘢清润一下,竹蔗茅根就帮到手。$48大大榨,抵饮。佢冰冰凉凉,甜度得宜👍。
题外话,酱油费每位$18,餐厅自家整嘅蒜油好惹味,值得一试。餐前小食$20碟,有青瓜同花生,青瓜嘅麻辣味好正宗🥒。
总括嚟讲,叁不馆系美食与打卡并重嘅代表🚨,嚟呢度并唔系斋食装修,食物质素同样有水准,个人私心推介椰椰鸡汤。
莫生气椰椰鸡汤
顶级安格斯牛颈脊