2016-08-31 282 浏览
觀塘近幾年在政府既大力推動下大變天,除左多左好多商廈,亦都多左好多特式餐廳進駐。今日去開觀塘呢邊整野,之後再JOIN埋老公過黎一齊食dinner。周圍行下,睇下附近有咩食。過左AIA後再行前少少,竟然見到呢間裝修充滿外國風既餐廳,價錢又唔係好貴。餐廳地方好大,除左我地坐果邊之外,仲會有另一邊。不過都差唔多full場咁濟。點完餐後,店員就送上麵包,配黑醋同欖橄油。不過我麻麻地黑醋,所以就咁食。不過有D人覺得點D黑醋、欖橄油,可以開胃D。真係睇你平時習慣。小食拼盤 $138先黎個小食拼盤。其實小食併盤真係唔錯既選擇。因為佢一個併盤會併幾樣唔同既小食,叫一個就可以詆幾款,但係份量又唔會太多,唔使突登叫幾款唔同味食。呢到既小食併盤有西芹、水牛城辣雞翼、薯條、芝士煙肉薯皮同埋芝士雞肉薄餅。每款大概有2-3舊,仲配有4隻source (藍芝士醬 / 酸忌廉 / 番茄醬 / 牛油果醬)。芝士煙肉薯皮一般餐廳都會整到封薯皮好薄,薯肉好少,所以焗完就會好脆口。但係呢到既薯肉都幾多,雖然無出面咁脆身,但加埋D芝士煙肉醬,都幾好味,仲可以飽肚D添 XD水牛城辣雞翼呢到比起出面食到既,無咁辣,但係反而岩岩好,

小食拼盤 $138

水牛城辣雞翼呢到比起出面食到既,無咁辣,但係反而岩岩好,因為連雞肉都入埋味。

芝士雞肉薄餅既餅皮好軟熟、煙韌,餡料用左芝士雞肉,好特別。

Moreish bueger $118

本來想試店員介紹既三文治,但係太好賣既關係,今日收工黎到已經sold out,所以試下呢個Moreish bueger。牛肉可以揀幾多成熟,所以我叫左5成。由於製作需時,所以都等左一陣。不過好彩可以食住個小食併盤先。Burger賣相唔錯,又有岩岩炸起既粗薯條。可惜burger係原個上,無幫我切開,唔知係唔係要講定先,如果share食就要自己cut開。呢個burger好足料,牛肉好厚身,夾住好多新鮮既配料,芝士、生菜、蕃茄等,啖啖都有豐富既肉汁,好juicy。
而且我地叫既係5成熟,廚師既火喉控制得岩岩好,牛肉係生與熟之間。

手工啤酒 Brother Cider / Gweilo IPA $48 (HH)

我地另外點左2支手工啤酒,我果支係brother cider (Toffee Apple),而老公點果係Gweilo IPA,又叫鬼佬。Brother cider飲落去好香果味,無嘜啤酒既苦澀味,好易入口,岩我呢D唔係好飲得既女仔。Gweilo既酒濃度比較高,所以我都係試左一啖,接受到重味D既,可能呢個會岩佢地多D。
2016-07-21