2022-09-20
今日收工後又嚟咗西環附近搵嘢食,朋友住開呢頭,成日都話呢邊有好多好嘢食,經過見到呢間餐廳以木系裝修為主,本身仲以為係打卡Cafe,原來係台式養生藥膳火鍋,即刻覺得好吸引就諗住試吓啦!餐廳環境好闊落,兩個人都比四人卡位枱,坐得好舒服!餐廳嘅湯底有好多款,主要以養生藥膳湯底為主,有養生醉雞、古早味、台式麻辣、田園蕃茄濃湯等等,咁我哋就揀咗麻辣蕃茄牛肉涮涮鍋小辣。湯底好夠味,配料有洋蔥、粟米、牛肋條、蕃茄、豆卜,係好有心機嘅湯底,食完都唔會口渴,淨係湯底都好多野食好豐富😋😋我哋揀咗$288嘅任食Prime grade 牛肩胛肉同埋西班牙無激素豬肉片,牛肩胛肉牛肉味濃,豬肉片都唔會好柴,encore咗好幾碟。話明係台式火鍋,當然有好多來自台灣嘅火鍋配料,例如有甜不辣、魷魚羹、方形魚腐、台灣燕餃、米血糕等等,我最鍾意係甜不辣同米血糕,真係好似以前有得去旅行嗰陣台灣食到嘅味道!🥰丸類都有好多特別嘅款式,例如蘑菇芝心堡、奶油南瓜包、三星蔥貢丸、香菇貢丸,佢哋嘅貢丸都好好食,三星蔥貢丸係爆汁,香菇貢丸有好多香菇,係平時喺街都好難買到嘅味道!海鮮類都有好多選擇,例如蝦、蜆、魚片等等,好新鮮!自家製台灣手
丸類都有好多特別嘅款式,例如蘑菇芝心堡、奶油南瓜包、三星蔥貢丸、香菇貢丸,佢哋嘅貢丸都好好食,三星蔥貢丸係爆汁,香菇貢丸有好多香菇,係平時喺街都好難買到嘅味道!海鮮類都有好多選擇,例如蝦、蜆、魚片等等,好新鮮!自家製台灣手工麵條好勁道有咬口,有少少似刀削麵,都幾特別👍🏻餐廳都有好多唔同嘅手工餃,私心最推介黑松露芝士豬肉餃,黑松露味好濃,入面嘅芝士係流心狀態,一定要試👍🏻👍🏻
另外包埋無限任飲台式飲品,我最鍾意係黑糖冬瓜茶同埋朱古力雪香,兩杯飲品都好濃郁,好有台式風味!真係好好飲😍 雪糕每人限叫一杯,有movenpick同dreyer’s揀,食完好滿足!
📍 小鍋霸 (西環)
西環卑路乍街80號Imperial Kennedy地下6號舖