2021-11-25
在炮台山新開「歷山酒店」staycation ,順便在同區覓食,我哋不經不覺就行左去北角,覺得北角區真係好正,餐廳、小食店等多不勝數,一致通過要座得舒服啲 Cafe Paradise 是不二之選。雖然佢叫做Cafe,但我覺得佢裏面嘅裝潢更似一間西餐廳。因為防疫嘅關係,佢以五顏六色嘅間隔分開枱,令氣氛更添愉快。餐牌也是精心設計過,更令 paradise 感覺升溫。難得五點還有午餐揀,如果細食啲,揀下午茶仲ok 。我地分別揀左一份午餐和 a la carte「伯爵茶咖啡」 都只係加 $10 非常非常抵,另外加點一杯「玫瑰朱古力 」都只係$35 ,價錢比一般cafe 平十蚊以上,但質素絕不遜色。「伯爵茶咖啡」 用上精品咖啡豆,配上簡單拉花,這個質素實在冇得投訴。西蘭花忌廉湯「刁草三文魚扒配檸檬牛油汁跟薯菜 」$78擺盤精美,甚有西餐風格,燒三文魚柳皮脆肉嫩,檸檬牛油汁提升了三文魚的鮮香;新薯煮至軟糯,只以海鹽調味,反而覺得幾好,不過像吃薯蓉般容易食濟。整體份量足、健康又好味。唸左好耐,終於揀左好耐冇吃過嘅意大利飯「帆立貝南瓜汁海鮮意大利飯」$78以南瓜打成茸煮成醬汁,稠糊的醬汁將意大利飯包圍
在炮台山新開「歷山酒店」staycation ,
順便在同區覓食,我哋不經不覺就行左去北角,覺得
雖然佢叫做Cafe,但我覺得佢裏面嘅裝潢更似一間西餐廳。
因為防疫嘅關係,佢以五顏六色嘅間隔分開枱,令氣氛更添愉快。
餐牌也是精心設計過,更令 paradise 感覺升溫。
難得五點還有午餐揀,如果細食啲,揀下午茶仲ok 。
我地分別揀左一份午餐和 a la carte
「伯爵茶咖啡」
西蘭花忌廉湯
「刁草三文魚扒配檸檬牛油汁跟薯菜 」$78
擺盤精美,甚有西餐風格,
唸左好耐,終於揀左好耐冇吃過嘅意大利飯
「帆立貝南瓜汁海鮮意大利飯」$78
以南瓜打成茸煮成醬汁,稠糊的醬汁將意大利飯包圍着,醬汁內仍吃到一粒粒的南瓜,
多了一點口感。
意大利飯保留一點點硬度,更有咬口,甜甜香香嘅味道,用料也不欺場,兩大隻帆立貝煎得香口啖啖肉,仲有大蝦,真心吾錯。