2018-08-30
今日去到係黃埔既aeon陪屋企人買野,當我地行到肚餓既時候,見到旁邊開左1個叫美食坊既美食商場,入面全部都係餐廳,屋企人都比較中意食中餐,所以我地去到位於一樓既中菜館((名館))。待應首先送上玄米茶,玄米茶係只有玄米無綠茶/紅茶葉。米亦炒得好香,茶中充滿米既香氣。因為我地叫既野食太多,我就略略介紹下幾個菜式。首先係黑金流沙包,呢個包其實係流心奶皇包,但係用上左黑金色,整個包既觀感高級左好多。而食洛去個流心奶皇食到好香既咸蛋味,而個包既質地亦都好軟綿綿。蜂蜜柚子炒蝦球,呢道菜先將蝦球上粉炸,再加上蜂蜜柚子醬汁,整個感覺都好清新,唔會平時食炸野咁飽飽滯滯。之後係厚切叉燒皇,好多時出面食叉燒都係薄切,無諗過厚切叉燒可以燒得咁軟嫩,老人家都食得。最後介紹既有鮮蝦薯仔薄餅,呢個薄餅唔會太厚,厚薄適中,加上有蝦肉令到口感更加豐富好味!總括黎講((名館))係美食坊都係一個便宜又好味既選擇!!
因為我地叫既野食太多,我就略略介紹下幾個菜式。
總括黎講((名館))係美食坊都係一個便宜又好味既選擇!!