2018-09-16
同事成日交流 哪一區的燒肉放題吃得過。 我哋今晚就去試下喺佐敦一間燒肉享負盛名嘅日式燒肉店。 睇番網上評價真係唔錯, 而且仲有無限量酒水提供, 呢一part好緊要對於食燒肉嚟講!餐廳就在佐敦地鐵站,好方便。半放題 形式都係剔紙仔有各款刺身,燒肉,海鮮日式料理炸物 料理等等。先來是一盤特盛刺身( 每位一份)。 立刻用紫一菜包住海膽, 紫菜好仲好脆身海膽好甘甜。 完美配搭之後繼續食 章紅魚 三文魚, 兩者都鮮甜。 甜蝦好新鮮, 帶子爽滑鮮甜。 估唔到刺身呢一round 都好高質素。按人頭計每位也奉上一盤海鮮。竟然有一夜干喜之次, 螺,紅蝦,鮑魚,生蠔。 貝殼類可倒入清酒同燒, 以免蒸發水份太乾。喜之次先從魚皮嗰邊開始燒, 魚肉鮮甜結實, 燒 完仍然保留魚油, 肉質好肥美。 飲品有好多選擇, 酒類方面 除咗一般罐裝啤酒, 仲有兩款白酒和紅酒, 試咗呢款白酒。睇返規格唔會陌生且質素唔錯。 亦可加錢升級生啤任飲。 另一邊則擺放清酒, 來一小杯一路 品嚐燒肉刺身一路飲真係好享受。花茶玄米茶可供選擇。 今晚主角又出場。 燒烤肉類貼心地也提供名牌, 人人都變咗食家睇下邊款最好味最啱自己食。牛西冷好
餐廳就在佐敦地鐵站,好方便。
按人頭計每位也奉上一盤海鮮。
花茶玄米茶可供選擇。
牛西冷好薄好快就熟, 肉味好濃。
可以蘸些岩鹽增添其鮮味。
牛胸腹牛肋骨 亦相當美味, 不過亦唔及和牛肉眼。 個人覺得这款油花最豐富, 食落啖啖滋味。
雞翼完全冇醃, 到燒熟時變得較乾身。 反而"骨付雞肉腸" 燒完好惹味。
燒鮮鮑魚和螺, 有淡淡嘅酒味, 鮑魚鮮甜彈牙。 螺肉比較韌。
溫室蕃茄沙律同泡菜也不錯
唔知點解大部分蔬菜燒唔到預期效果, 唯獨是菠蘿冇咩失手又甜又juicy。
燒蝦都難控制火候, 燒到蝦殼脆卜卜香噴噴差不多。
天婦羅不過不失, 最欣賞榴槤炸彈, 榴槤餡料豐富且味道濃郁。
清湯烏冬
清湯烏冬
估唔到係即叫即做, 味道非常標準, 湯底熱辣辣, 飲咗好舒服。
豆腐野菜鍋
因為製作非常有誠意, 我們更點了豆腐野菜鍋。 同樣係美味即做, 唔係一早做好舀出來的模樣。
甜品就梗係唔能夠錯過movenpick雪糕。 試咗呢款 好好味唔會太甜, 有 果仁同少少焦糖味。
還有來自澳洲嘅雪條, 呢款酸酸地 果汁雪條, 清新冰凍。
因為太飽其他甜品都冇試, 再飲多杯熱茶消消滯就perfect la.
店內樓底好高, 坐立舒服冇壓迫感。 餐廳還有另外一面, 更設有vip房。