3K
2014-12-27 775 浏览
放工約左友人happy hour,友人介紹黎呢間bar同restaurant合而為一的餐廳,既可以摸下酒杯底,又可以亨受下美食,真係唔錯㗎。近排做緊special,一支紅酒或白酒配一個併盤都係388,好抵呀。併盤有我至愛嘅芝士火鍋,德國肉腸,巴哈馬火腿等,真係樣樣都想要。店長安排左窗邊坐,望街景,因為斜坡,就算靠窗都唔會比行人望到,幾高私隱。可以邊摸住花生邊吹水,睇睇街外。店內環境幽暗,播著外語歌甚有情調。枱上嘅小蠟燭在黑暗中帶來一點光,唯有點美中不足這個燭臺有點破了。街上的招牌室內環境很有懷舊氣式bar枱,擺放著琳瑯滿目的酒類是晚點的是白酒,侍應整個冰桶送上來,酒已是冰冰的,實在不錯。可惜本人對酒認識不深,反正易入口就好了。倒是友人對menu上的酒類甚有興趣,與店長聊得起勁。除了白酒,還點了兩杯沒有酒精的飲料,不景明天還要上班,喝醉了不太好吧。左邊的是lemon squash,濃濃的檸檬同青檸味,十分酸但飲落又帶有甜味,感覺有點像青檸疏打。右邊的是orange squash,是橙汁再加七喜的感覺,比lemon那款甜得多,我比較喜歡酸酸的,平時喝檸茶也是走糖的嘛。芝士火鍋到了,賣相小巧
街上的招牌
室內環境很有懷舊氣式
bar枱,擺放著琳瑯滿目的酒類
芝士火鍋到了,賣相小巧精緻,份量比預期中大。配料有煙鴨胸,煙三文魚,腸片,蝦,帶子,青口,西蘭花,粟米仔,蘑菇,麵包同薯條。每一樣都係我嘅至愛,食邊樣先好呢?!
經理話芝士上出現汽泡代表已滾了,可以食得,但佢話個蓋好熱,要叫侍應過黎整,如果唔係好易燙親。真係好窩心呀,之前係pixxx hxx食,係完全無人理我地死活架。
經理仲幫我地搞一搞啲芝士睇下有無痴底,我已急不及待叉條薯條試試,芝味香濃軟滑,無得彈呀,芝士份量亦比預期中多喎,唔會食哂啲芝士都無食完配料。以上所有配料就唔一一講了,全部都好正,我覺得帶子同西蘭花要浸係芝士度耐啲先夠熱,其他啲點下就食得,食完成盤都唔會膩,好味!
另叫左冬蔭功味嘅pizza,5吋,唔係好大但夠哂兩個人食。冬蔭功酸酸辣辣好惹味,配料有蝦魷魚等,再加埋滆左嘅芝士好香口,餅底係超薄個種,好脆,建議用手食,因為頗硬叉唔到的,食下食下都幾辣,好彩杯飲品解辣一流。
即場讚好有六隻藍青口送,好鮮味,鹹鹹地點埋個醬汁食又係好正。

環境好有情調,食物又好味,服務又好,下次再黎先,不過記得要book枱,walkin唔一定有枱架。
2014-11-19