2021-05-28
屯門又新開一間cafe laaaa~ @bougel_0519 今次位於市中心,做完gym即刻去試試啦!店既外觀唔差既,睇相啦~見openrice介紹~「藍帶師傅手工制作,新鮮食材產品無添加,使用優質日本麵粉」,都令我期待萬分🤩今次叫左個lunch set :羽衣甘藍帶子意粉set(84$)先黎上左個佢地自己手打既南瓜湯,真心好飲,唔會似出邊餐廳死甜果隻味,輕甜😈又重南瓜味,正!入主題啦!意粉上場!一上枱,嘩真係估你唔到好清淡既feeling,一堆羽衣甘藍包圍住d意粉,上邊有兩粒孤伶伶既帶子(慘😢)🤔🤔不過食落真係又黎個大反轉!我諗廚師係想我地集中食個texture,佢意粉真係煮得岩岩好,加上羽衣甘藍既爽脆,輕微煎過既鮮甜帶子,又幾清新wor衰鬼,平時出邊食開d意粉都係多汁到傻,佢只係加但左少少蒜頭落去吊下味,偶然食下都唔錯既~65%朱古力咖啡(大)(39$)(跟餐半價)呢樣真心有少少失望,上枱竟然係用紙杯,仲等我期待左一陣會唔會有好靚既拉花🤣🤣雖然店員都細心提左有d熱,但我一試條脷已經身受重傷🤢,等左個零字,隻杯都係唔識散熱,杯野都仲係好似新鮮出爐一樣,忍唔住叫店員比d冰我,店員亦都
今次叫左個lunch set :
羽衣甘藍帶子意粉set(84$)
65%朱古力咖啡(大)(39$)(跟餐半價)
呢樣真心有少少失望,上枱竟然係用紙杯,仲等我期待左一陣會唔會有好靚既拉花🤣🤣雖然店員都細心提左有d熱,但我一試條脷已經身受重傷🤢,等左個零字,隻杯都係唔識散熱,杯野都仲係好似新鮮出爐一樣,忍唔住叫店員比d冰我,店員亦都好好直情比隻玻璃杯將佢加埋落冰到比我,味道上同我expect一樣,朱古力味重d,微甜小苦,正常水準~
冧酒無花果朱古力蛋糕(26$)
雖然外表唔吸引,但真係好食!濃郁既朱古力味、輕微既冧酒味再加上無花果脆脆既口感!食既時候最期待就係咬到無花果果一剎那🤤,好鬼正,幾建議大家試下。
題外話,我見佢既然有set,甚至有下午茶set,但都只係有muffin set,佢店裏邊d bagel我睇落都幾出色幾想試下,佢間店又叫baguel 🧐🧐,會唔會有d bagel set呢?下次試下先
羽衣甘藍帶子意粉set
冧酒無花果朱古力蛋糕