2012-09-29 49 浏览
旺角老店時已憑藉openrice食評慕名光顧,雖然舊店環境老舊,椅桌殘破,員工年長,但我幾喜歡呢種情懷,因為對我地年輕人黎講,呢一切可以係一份新鮮。隨報章雜誌報導得知,老店舊址要結業,一直抽唔到時間去食一餐臨別鐵板餐,就喺我快要搬離大角咀嘅時候,得悉美而廉會o係大角咀重新開業裝淇設施保留部份懷舊面貌 , 源用大塊膠餐牌置於餐廳大門外 , 食物種類無變 , 依舊有大份夾抵食o既鐵板餐 , 一般茶記o既炒粉面飯人面同樣完全保留 , 老伙記堅守老店 , 甚有人情味 ,一度令人為之鼓舞怎料新店開張 , 大角咀街坊試食後感係非常難食 , 心諗係咪佢地要求高 ?我真係覺得以咁樣形式o既餐廳黎講 , 美而廉堅係美而廉o家喎 !!鐵皮係加左價 , 但都唔算貴丫 , 物價高漲 , d 租又貴 , 加價都正常丫可以轉餐茶做凍檸樂而不用加錢 , 餐包係蒜蓉牛油多士 , 又香又脆 , 配上羅宋湯 , 香濃足料 , 夠晒熱辣辣 , d 青椒椰煲到好淋好索湯 ~鐵板用上舊式牛形o既 , 耐熱度高 , 對我呢 d 對牛肉九成熟熟透都無問題最緊要夠熱夠味夠鑊氣就得o既人就最啱 , 西冷牛扒好似牛似咁軟淋 , 應該係
椅桌殘破,員工年長,但我幾喜歡呢種情懷,
因為對我地年輕人黎講,呢一切可以係一份新鮮。

就喺我快要搬離大角咀嘅時候,得悉美而廉會o係大角咀重新開業

應該係落左唔少鬆粉o既成果 , 牛扒厚身又大塊 , 除左塊扒仲有兩款小食
可選配腸仔 , 雞翼 , 炸蟹鉗 , 炸帶子 , 蟹柳 , 前兩者正常茶記水準
後者全是面粉質地假味道o既雪藏貨 , 最抵就係揀雞翼同腸仔o家喇

鐵板餐跟飯o既話係雞蛋什豆粒炒飯, 大大碟好抵食, 意粉未試過 ,
我最愛跟薯菜 , 好多薯條墊底 , 索晒 d 黑椒汁, 正 !!
佢 d 黑椒汁好濃味 , 有粒粒黑椒碎 , 淋落去個鐵板度 " 渣 " 一聲
香氣撲鼻 , 好時都倒到滿瀉咁濟 , 次次食都好夠汁好好味 ~

## 相信嗜牛者食到一 d 欠牛味 , 無咬口o既西冷定覺難以入口 ,
但個人覺得老店特式 , 正正就係會落鬆肉粉去醃製肉類 ,
就係會倒到 d 汁周圍都係 , 就係有年老服務員粗聲粗氣 ,
要食靚牛扒o既就唔應該黎美而廉食 $ 80 有o既鐵板餐 ,
相反要食平靚正o既鐵板 , 我仍然喜歡美而廉 =)