前几日生日,男朋友知我钟意食越南菜,带左我去西环的Just eat食嘢,个到都叫近西营盘地铁站,行去正街的扶手电梯落去就到,好方便,好彩我地早到唔系都无乜位坐。我哋叫左一碟鸡丝扎肉虾头油炒饭、蕃茄浓汤海鲜金边粉、丝网春卷、越南冻咖啡奶、冻柑桔梳打。鸡丝扎肉炒饭材料都几足,而且粒粒分明,又唔话觉得佢炒得过火,所以不错。我觉得最正系蕃茄浓汤海鲜金边粉,一来我好钟意蕃茄汤底,二来连男朋友不嬲都唔好蕃茄汤都话好味,虾味好浓,系咁饮,除了海鲜仲有啲肉碎,层次感丰富。丝网春卷脆卜卜,包住生菜食,令你唔会觉得好内疚,而且好好味,就算摆耐左都无问题,唔会腍左。男朋友就系饮冻咖啡奶,佢好钟意呢杯饮品,我就觉得味道似拖肥,咖啡味都出,但相对奶味比较重。柑桔梳打好正,柑桔味都几出,系唔咸的咸柑桔,少少微酸好开胃,清新得来带多一点味道。
蕃茄浓汤海鲜金边粉
丝网春卷