2022-06-05
沙田除左新城市廣場覓食外,沙田圍站附近也有不少選擇,今次去了越南仔食野。這裡有不少選擇。越南野我必點的小食係越南蒜香牛油雞翼Garlic Buttered Chicken Wings。一碟有五隻。外層炸粉夠薄身,不會成口粉,又夠鬆脆,仲放了蒜蓉,味道夠突出,肉質夠嫩滑,入口有淡淡牛油味道。這款蒜香牛油雞翼好啱我口味。主菜選了手撕雞椰汁酸湯檬粉 Shredded Chicken w Vermicelli Noodle in Coconut Sour Soup。我見湯底係椰汁酸湯,幾特別,尤其適合依加天氣食。入口有椰香味道,帶點酸酸,幾開胃,手撕雞也幾好味,不會太硬和乾身。佢地推介調味三寶,包括蝦油蒜頭,青檸和指天椒,按照比例加入粉中,更滋味。飲品當然不少得越式咖啡 DeViet Coffee。咖啡滴漏出來,香味四散。我自己鍾意加入煉奶,飲的時候,又有另一番味道。原來這店已開業十三年,依加有優惠推出。
這裡有不少選擇。
一碟有五隻。
這款蒜香牛油雞翼好啱我口味。
我見湯底係椰汁酸湯,幾特別,尤其適合依加天氣食。
飲品當然不少得越式咖啡 DeViet Coffee。
咖啡滴漏出來,香味四散。
我自己鍾意加入煉奶,飲的時候,又有另一番味道。
原來這店已開業十三年,依加有優惠推出。