2019-08-29
香港地有無數的火鍋店,大多主打牛肉、雞煲,粥底海鮮、千層蒸海鮮,五光十色, 應有盡有。但要講到羊肉的話,之前我記得有小肥羊,但現在沒有一間出色的。我們一行數人都是羊肉,我們決定到新開的快樂小羊火鍋餐廳嘗嘗他們的質素。在旺角中央,非常易搵,我們等位用了少少時間。佢個湯底又好合理喎,成雙鍋(清湯/麻辣)只需$118,非常夠味。首先點了一碟比較貴羊羊大拼盤,什麼部位都有啲,非常有羊香味,完全不肥不臊,非常美味,物超所值,上碟仲好有心思切成玫瑰花。因為人多關係,我們仲點了另一碟性價比高嫩滑太陽卷$168,非常經濟。食羊又點少得蒙式烤羊排($258),非常大碟,羊皮好似脆過張紙,非常香口,好重嘅孜然粉味,正啊!蒙式烤串我們加了四串$88,串燒好有風味,又夠晒熱,送啤酒一流。 平時食大陸小食麻辣毛肚非常正,估唔到打邊爐麻辣湯底放上去同樣爽脆。鬼馬墨魚滑$88一份好香脆,小食之選又唔錯。再點了油條一份$28,下酒小食不失禮。一碟美國牛肩脊$128又幾抵,當然個人認為羊比較出色,牛肉都不差。百香果沙冰$28,夠晒凍,打邊爐一流。
在旺角中央,非常易搵,我們等位用了少少時間。
鬼馬墨魚滑$88一份好香脆,小食之選又唔錯。
再點了油條一份$28,下酒小食不失禮。
百香果沙冰$28,夠晒凍,打邊爐一流。