2018-01-10
寒冷既天氣特別想食辣野, 所以今日我特別想食泰國菜,諗起冬蔭功既辣已經好開胃, 我真係好想食!好想食!好想食呀!男朋友即上openrice揾到D間係泰國食到我地念念不忘的藍象一收工就狗衝過黎開大餐D間藍象位於海港城, 交通方便, 門面幾靚幾易認蝦醬辣椒炒通菜-$98: D個通菜炒得幾有鑊氣, 混埋蝦醬食又香又好味, 而且係有大大隻既蝦乾, 食落係脆得黎幾香口, 基本上好好味, 但成碟略差係唔夠辣, 再辣多少少既話會好味D, 成碟菜更完美大蝦冬蔭公湯 (二至三位)-$188: D個係我今晚最期待既, 上台係有火係下面熱住咁上, 確保你飲到最熱既冬蔭公湯, 正呀喂, 飲落D個就夠晒辣啦, 都幾正宗下, 每人都分到四碗到, 而且有二隻幾大隻既"公", 之係蝦, 成個配搭唔錯蒜蓉包-$38: 飲冬蔭公點可以無蒜蓉包呢, 一碟有四塊岩岩好配合到我地四碗湯, 蒜蓉味岩岩好, 唔會過多搶左包既香味, 而且食落好香脆雞肉蝦醬炒飯-$128: 係上面見到兩隻大蝦真係驚喜, 因為我以為只係得雞肉, 而且仲有好多蝦乾, 肉鬆, 蛋增加個口感層次, 食落炒飯都幾有鑊氣, 幾好味芒果黑白糯米飯-$88: D個糯
一收工就狗衝過黎開大餐
總結黎講食物唔錯, 成日有唔同既少少驚喜, 好多位都睇得出幾泰式正宗, 而且位置方便, 食完感覺個胃暖晒, 好幸福, 做到胃之戀!