2017-10-01 2845 浏览
又是一家人飯聚的好日子。今次去鯉魚門食海鮮。黎海景食過好幾次,一直由朋友拍板話事。今次由我作主,要左老闆娘推薦的基本餐,再加左當造的大蟹。黃金蝦先上場。炸得金黃,蛋黃甘香十足,海蝦都頗大件,件數不少。見到隔離枱要左白灼蝦,蝦雖然比較細隻,但份量更多,而且肉質結實,一遍橙紅,睇上去非常新鮮。下次要試試。鼓汁炒蟶子。蟶子大隻無沙,有鑊氣。豆鼓味香,味道適中,唔會過咸,大㕑果然經驗十足。蒜蓉粉絲蒸元貝。新鮮元貝鋪滿爆炒果嘅蒜蓉,配上粉絲,香甜嫩滑。清蒸鮑魚。鮑魚新鮮,一般水準,不太特別。蒸海魚。好大條,無養魚味。火候啱啱好,唔會過老或者唔熟。芝士龍蝦伊麵。橙黃色一大盤,每人有半隻龍蝦,肉質彈牙,香口有芝士味,配伊麵底唔錯。加點阿拉斯加蟹。大大隻,清蒸凍食。肉質飽滿,啖啖蟹肉鮮甜好味道!海鮮餐仲有魚湯丶咕嚕肉丶青菜丶炒飯丶炸饅頭丶果盤丶桂花糕。即炸饅頭外脆內軟配上煉奶,雖然已飽,但仍然食下去。桂花糕香軟,糕底有一層桂花,桂花味清香,食不完也要打包回家。

清蒸鮑魚。鮑魚新鮮,一般水準,不太特別。

蒸海魚。好大條,無養魚味。火候啱啱好,唔會過老或者唔熟。

加點阿拉斯加蟹。大大隻,清蒸凍食。肉質飽滿,啖啖蟹肉
鮮甜好味道!

海鮮餐仲有魚湯丶咕嚕肉丶青菜丶炒飯丶炸饅頭丶果盤丶桂花糕。

即炸饅頭外脆內軟配上煉奶,雖然已飽,但仍然食下去。

2017-09-30