老友係響日本做野的台灣人,一年幾冇見,今次來港開會,因利成便可以聚下舊。由於佢連續幾晚都要食應酬飯,所以之前幾日都係以夜飲為主,中間只帶佢食左一次華南的筋腩麵同雙丸河配炸魚皮。今日係佢離開的日子,總算在走之前可以同佢食番個午飯,就想帶佢試下佢從未聽/食過的蝦子柚皮。多得食友KC幫忙,臨急臨忙都可以訂倒蝦子柚皮,而且重幫我地點埋菜,在此亦代我個老友多謝KC的安排。兩個女仔都叫左好多野,包括:蝦子柚皮、菠蘿咕嚕肉、沙爹牛肉炒腸粉、鼓油雞同豆醬炒生菜。蝦子柚皮水準依舊,柚皮夠厚身,浸在充滿蝦子鹹香而唔會太杰身的獻汁裡,無論賣相同味道都是無可挑剔。老友第一次食,覺得好新奇,亦好鍾意D汁。兩個人叫左一碗白飯,將D汁一掃而清。菠蘿咕嚕肉顏色好深,賣相唔錯,而且係有菠蘿的,咕嚕肉肥瘦適中,不過略嫌唔夠脆口,個人仍然認為係港大校友會勝一籌。沙爹牛肉炒腸粉係另一味非常出色的食品。上次同食友們黎食蛇時試過,覺得味道略鹹,今次卻係味道恰到好處,腸粉夠滑夠實淨,配上幾重胡椒味的沙爹汁,真係好好味。鼓油雞比較瘦小,但皮下脂肪卻是不少,肉質都算滑同有雞味,不過鼓油香就唔多覺,普通而已。豆醬炒生菜係不過不失,生菜夠

蝦子柚皮水準依舊,柚皮夠厚身,浸在充滿蝦子鹹香而唔會太杰身的獻汁裡,無論賣相同味道都是無可挑剔。老友第一次食,覺得好新奇,亦好鍾意D汁。兩個人叫左一碗白飯,將D汁一掃而清。菠蘿咕嚕肉顏色好深,賣相唔錯,而且係有菠蘿的,咕嚕肉肥瘦適中,不過略嫌唔夠脆口,個人仍然認為係港大校友會勝一籌。沙爹牛肉炒腸粉係另一味非常出色的食品。上次同食友們黎食蛇時試過,覺得味道略鹹,今次卻係味道恰到好處,腸粉夠滑夠實淨,配上幾重胡椒味的沙爹汁,真係好好味。鼓油雞比較瘦小,但皮下脂肪卻是不少,肉質都算滑同有雞味,不過鼓油香就唔多覺,普通而已。豆醬炒生菜係不過不失,生菜夠脆口,配麵鼓醬係剛好,都唔錯。

兩個女仔叫咁多野,當然飽到上心口,不過老友食得好開心,一個人包辦左半煲沙爹牛肉炒腸粉,真係服左佢!飯後兩人步行番機鐵站,以便消化一下。雖然香港同日本唔係距離太遠,但下次見面都唔知係幾時啦!