2015-10-08 638 浏览
来到尖沙咀, 友人想食日本菜, 咁啱行经宝勒巷见到呢间新开嘅日式烤物店Yayakiya就入去试下啦!门面装修唔错, 而且有啲食材放左在橱窗前, 好吸引!一入到去坐低, 发现店铺几大, 而且装修唔错, 好有日本风味。 不过啲staff反而装西装, 打扮令整体少左日本味道。自家制和风芝士豆腐呢个一放入口就觉得好清香, 味道唔算太浓, 感觉上类似cream cheese, 豆味都算浓, 推介!!北海道海胆卷(上)+牛油果三文鱼卷(下)首先讲下北海道海胆卷, 海胆味浓, 不过卷物入面有小青瓜中和番又唔会太腥, 食唔到太腥嘅朋友都可以试下 至于牛油果三文鱼卷呢个就普普通通不过不失, 估唔到牛油果配三文鱼呢个配搭都可以, 第时自己在屋企整下先哈哈!!!和牛寿喜烧串(跟蛋黄)呢个和牛不得了, 和牛有好浓厚牛肉味加埋寿喜烧汁, 再包住金菇, 最后淋上少少蛋浆, 配搭一流!!!!A4鹿儿岛和牛串友人同我都觉得和牛好正, 所以另外再加左呢份和牛串。和牛厚切啖啖肉已经好正, 不过我觉得佢最有心思是在最尾放一粒蕃茄小小酸中和番油腻感。 另外, 垫底的日本椰菜加上秘制酱汁, 令我同友人都食到停唔到手, 最后成碟
门面装修唔错, 而且有啲食材放左在橱窗前, 好吸引!

A4鹿儿岛和牛串
友人同我都觉得和牛好正, 所以另外再加左呢份和牛串。和牛厚切啖啖肉已经好正, 不过我觉得佢最有心思是在最尾放一粒蕃茄小小酸中和番油腻感。 另外, 垫底的日本椰菜加上秘制酱汁, 令我同友人都食到停唔到手, 最后成碟清晒!
2015-07-26