2015-07-28 1056 浏览
尋日放工又再約埋幾個朋友去食位於上水這間漁匠料理,上次來覺得食物水準幾好,價錢又合理,所以今次再接再厲,睇下能否保持水準。我同朋友大約七點半到左漁匠門口,同上次差不多都要等十幾分鐘先有位坐。我地坐低後見到隔離位果位靚女叫左條魚(切成了魚片)買相幾得,於是問下靚女咩名堂,原來竹尖魚是也!跟住叫多四様野同一個甜品,搞掂,四人一邊吹水一邊等食物!竹尖魚成條上及預先切左一片片,保證冇呃你幾嚿魚生,魚生新鮮味美,建議點少少豉油就ok,唔係會蓋過本身嘅鮮味。四人大約分到兩、三片左右。碳燒生蠔四隻,用佢地嘅特色小碳爐將生蠔慢慢烤熟,見住D蠔由生變熟要十分鐘左右,鋪喺蠔面的蒜蓉香味隨煙昇起,食指大動,懶得理佢燙手,直接拎起就食,嗯!確實好味,朋友確定安全(熟透),一人一隻,冇哂,下一道!燒汁雞翼一共六隻,在炸完嘅雞翼上面淋上沙律醬,再灑上紫菜粉,咬落香脆肉嫩,食完一隻再想食多隻(可惜唔夠朋友手快)。跟住黎一盆大大盆嘅火山魚生沙律,好似洗手盤咁大嘅木盤裝住滿滿嘅生菜絲,仲有三文魚粒、蟹籽同多種魚生,等你自己撈渾再食,大大盆抵食夠飽肚。再黎多個穀飼和牛鍋,小小嘅gas爐上放在個黑鐵鍋,湯底應該用醬油、味噌

再黎多個穀飼和牛鍋,小小嘅gas爐上放在個黑鐵鍋,湯底應該用醬油、味噌、味醂呢D材料煮成,唔太濃,仲有雜菜、豆腐、冬菇、烏冬同主打嘅穀飼和牛,一碟和牛十多片,雪花均稱,牛味不是非常之重,但幾嫩滑,落鍋十零秒就食得,手快有手慢冇,一陣就冇哂整碟和牛,跟住就落埋其他配料一穫熟,香噴噴,慢慢食。
最後黎埋個北海道蜜瓜紅豆巴菲做甜品,瓜香味甜,紅豆好腍起沙,巴菲奶味濃郁,最後我地差唔多食到連瓜皮都刮穿。

呢間店細細地,但食物質素確實幾好,價錢又唔太貴,四個人人均都係二百元左右,期待下次再黎過。