2016-07-17
一次過想食多款日本菜, 放題就最能滿足到我的要求了,上openrice 找找看,縁聚西日餐廳價錢相宜,食物選擇多,一於試試o餐廳地方都算大,有卡位,有私人房間,給人舒適嘅感覺, 設計方面與大部分日本放題餐廳大同小異, 不過有些擺設頗具心思o等野食其間就去拎飲品, 兩個大凍櫃, 選擇十分多, ,總有一款啱飲, 這裡有我最鍾意既忌廉溝鮮奶o食物方面,吃日式放題,當然少不了刺身,各款刺身雖不算頂級新鮮,質素也不能與高級日本料理店中的靚貨相比,都算過得去,吃來感覺尚好, 特別喜歡, 三文魚都幾肥美;長腳蟹腳及海蝦大大隻,好多肉o壽司方面,舊飯都係細細舊,一啖一舊,唔怕飽,可以試多唔同野食o燒物倒是不錯的,「芝士燒蠔」和「香蒜大蝦」做得十分好,而我最喜歡,也覺得最好吃的,是「澳洲西冷扒」, 調味及烹調得剛剛好o炸物方面, 虎蝦天婦羅很香脆可口, 迷你番薯仔也不錯。芝士年糕, 不會油膩膩的,炸粉薄薄的,非常好吃o 但我最愛的是「芝士蝦丸」及「炸雞翼」o 「芝士蝦丸」的蝦肉, 爽口彈牙, 中間的芝士非常正, 芝士迷必食!「炸雞翼」炸得外層十分酥脆, 但雞肉仍能保持肉質嫩滑, 真的是外脆內軟o最驚喜
最驚喜係呢度有好多款式既甜品提供, 除左雪糕,雪條, 重有蛋糕、puff、啫喱,豆腐花,最愛佢既焦糖芝士蛋糕,甜度適中,芝士味濃o
以一間日式晚市放題來說,差不多樣樣食物都在水準之上,冷盤新鮮,熱食即叫即整,熱辣辣,讚!!!!
自助餐