2018-05-19 2426 浏览
心血來潮很想吃美味小炒。 但又不想光顧酒樓, 住筲箕灣的朋友介紹了一間街坊菜館。 咁啱今日喺太古坊聽完seminar, 約埋個friend 去擦餐勁。 筲箕灣地鐵A3出, 過兩條馬路上小斜路轉角便到。 正正就在耀東邨對面。 餐廳果然格局街坊, 很多小炒特色菜可供選擇。 潮式美食鹵水鵝墨魚,凍烏頭,大眼雞。 睇到都流口水。先來一 碟 豉油皇煎虎蝦。 菜未上已經聞到豉油蒜蓉的香味。 虎蝦先经泡油,外殼酥脆蘸上炸蒜和豉油, 加上虎蝦的鮮甜,美味十足。粉絲海味雜菜煲$82熱辣辣煲上有多款唔同蔬菜和菇類。 加上唔太腍的粉絲, 索了鮮味的上湯, 還有魷魚,蝦乾, 極盡美味! 這款小菜材料看似簡單好似冇乜難度, 但喜愛此菜式的人就會知道有沒有用心煑。 幾條蝦乾的級數已高下立見,菜心仍然翠綠嫩滑, 和西蘭花擺得靚靚, 賞心悅目又美味,難得!今晚老火湯是合掌瓜雪耳豬骨湯($22)。 超級滋潤, 雪耳都融在老火湯中, 加上合掌瓜又滋潤又香甜。 仲有一些豬展煲湯肉, 很有肉香。 啱曬平時沒有什麼湯水的我倆, 飲完個胃好舒服。 鹵水掌翼($68)掌翼斬開一小段, 方便進食。 掌翼亦鹵得很入味, 鹵水味芳香濃

豉油皇煎虎蝦

先來一 碟 豉油皇煎虎蝦。 菜未上已經聞到豉油蒜蓉的香味。

粉絲海味雜菜煲

粉絲海味雜菜煲$82

鹵水掌翼

鹵水掌翼($68)
掌翼斬開一小段, 方便進食。 掌翼亦鹵得很入味, 鹵水味芳香濃郁又唔會過鹹。 鵝翼肉質軟熟唔會硬繃繃, 底下還鋪上我最愛的滷水豆腐, 充滿鵝翼鹵水汁的精華,勁正!

餐廳還有其他鹵水拼盤,鵝片, 墨魚,腩肉,生腸,大腸 ,雙拼等價錢唔算貴, 如果人多便可試多幾款。

晚飯時間天未黑已經差不多坐滿, 證明是區內受歡迎的街坊菜館。
粉絲海味雜菜煲
鹵水掌翼