閨蜜喜歡吃日本菜,Happy Friday她帶我嚟食日式「串揚げ」,餐廳以木系裝修,帶點日式風格。溫文有禮嘅店員哥哥,安排我哋座窗口位,唔錯。「串揚げ」係大阪平民嘅小食,新鮮食材沾上粉漿同麵包糠之後炸香。一坐低,我哋點咗兩杯自家釀製嘅燒酎,我杯「熱情果燒酎🍹」$68,果香味濃,微酸微甜, 十分易入口。閨蜜的「咖啡燒酎 🥃」$68,很香咖啡香味,酒味較濃郁,店員說他們選用日本UCC咖啡豆釀製。先點些前菜送酒,傾吓計先。✨「鯛白子」$98: 光滑的白子,用了辣蘿蔔蓉點綴,十分吸睛,配以柚子醋,發揮了口感「清爽順滑」這四個字。🦈「梅水晶」$28: 梅水晶係一道用鯊魚軟骨、酸梅做的前菜,口感十分爽脆。🐥「炸雞翼」$58:雞翼外面炸得香脆,裡面嫩滑,一啖炸雞翼,一啖燒酎,好滋味。然後就開始食我哋嘅「串揚げ」:鯡魚子昆布🐟$48/件、🦐天使蝦$68 /件 、🍖紅薑豚肉卷$42 /件、🥚半熟玉子$28 /件、蒜頭$28 /件。這裡的「串揚げ」,水準高,「串揚げ」外面嘅脆漿做得十分輕盈,完全冇油膩感。而且不是一次過炸一大盤上枱,而是每炸好一道菜,店員便會送到面前,熱辣辣,好味。我特別鐘意「天使蝦」很新

先點些前菜送酒,傾吓計先。

然後就開始食我哋嘅「串揚げ」:

我特別鐘意「天使蝦」很新鮮,肉質彈牙;蝦頭分開炸, 十分香脆惹味。方形的「鯡魚子昆布🐟」,外型有點像炸豆腐,裏面滿滿嘅鯡魚子,鹹香鮮味,口感脆卜卜很有趣😆。

🍢「關東煮」$118內有白蘿蔔 、牛肋肉 、年糕福袋 、小芋 、 蒟蒻,湯頭好清甜,食一碗又暖心又暖胃,感覺幸福。

雖然已經好飽,但係都想食甜品,我的「櫻花果凍🌸」$32,精緻美麗如寶盒✨,一上枱我已經好開心,及閨蜜的三色泡芙$32,泡芙中間夾住三種不同味道嘅雪糕🍦,為我們這晚畫上甜美句號。很滿意❤️,會再來。