2020-03-17
今日同男朋友係依間潮州菜館試下,真心不錯👍。菜館格局簡約,頗有傳統風味😌,在窗前掛滿唔同種類的潮州打冷滷味,全部都好吸引😋😋。除了地下幾張枱之外,樓上亦有座位,適合一班朋友聚會🍻。店員好快就沖左壺茶,又整左D 小食俾我地食,係酸菜,酸味味都幾醒胃😊。睇下餐牌,都有唔少傳統打冷菜式。同埋都有唔少時令海鮮。滷水鵝都幾大份下👍。滷水汁味道出色,有好香嘅花淑八角味。鵝肉好入味,肉質嫩滑,亦唔會太肥。在碟底的滷水豆腐索哂D 汁,非常美味😋😋。酸甜咕嚕肉味道幾好,酸甜得宜,咕嚕肉有咬口但又唔靭,肥瘦比例適中,炸粉亦唔厚,我覺得係中上水平🤗。椒鹽九肚魚岩岩炸起,熱辣辣好味道,九肚魚肉質鮮嫩,一D碎骨都無食到。好快俾我地一掃而空🤤。煲仔炒通菜依碟係老闆娘推介,佢話今日通菜幾靚。通菜係用蝦醬,蝦乾🦐,辣椒絲🌶同薑絲一齊炒,再用煲仔上。食落味道同熱度都剛好,香濃而無蓋過通菜本身的鮮味,蝦乾亦都有唔少,好有蝦味,唔錯唔錯😉。整體用餐體驗好好,店員都好有禮貌,上菜都好快,食物份量同質素都不錯😊。另外餐廳有長者優惠,午餐都只係28元😆😆。
除了地下幾張枱之外,樓上亦有座位,適合一班朋友聚會🍻。
睇下餐牌,都有唔少傳統打冷菜式。同埋都有唔少時令海鮮。
滷水鵝
酸甜咕嚕肉