2020-03-27 87 浏览
「燈籠滷味」係台灣好出名,但印象中偏偏又冇去過(我都諗唔起點解)。暫時冇得去旅行,佢來到銅鑼灣開店,唯有食左當去左。招牌當然係各種滷味,但其實似台式車仔麵,menu係要自選麵底,再選配料,另外仲有幾款小食,逐樣計錢(每人低消$30)。麵底當然選最台式的王子麵(即係台灣即食麵),配料就㨂豬耳、大腸、甜不辣同蘿蔔。先講配料,其實一入鋪已經見到各種滷味,當有order的時候就再放落滷水再略煮。豬耳、大腸同甜不辣都入味得來唔會鹹,滷水味道醇香,蘿蔔必點,除左入味,仲鮮甜冇渣又多汁。最驚喜係王子麵,索滿滷水汁,麵質又爽身,好食。4個餸加一個麵五十幾蚊,係銅鑼灣黎講都差不多了,分量都夠的。小食叫左台式香蒜腸($26),仲以為係用蒜片夾住腸一齊食,原來係蒜味香腸,有少少失望,但都好食嘅。飲品叫左有點特別的紅茶豆漿($22),兩樣溝埋一齊有點似台式奶茶,唔甜,可以一試。香港比較少專賣台式滷味的店,而佢又以車仔麵去包裝,應該都啱港人口味,價錢都可接受,相信疫情過後人龍又會再現。
暫時冇得去旅行,佢來到銅鑼灣開店,唯有食左當去左。