2013-11-30 676 浏览
听朋友介紹最近在中環新開一家蟹湯面膳. 所以特意趕來嚐嚐鮮.入店感覺很乾淨,雖然地方不算太大但很溫馨.店內牆上亦寫有此家特色,蟹湯底的介紹同功效.看了菜单,大概有十几款蟹汤麺,各类小食还有下午茶.品种好豊富,每款都想试下.最后點了店員推介的牛肋條蝦籽撈麵跟蟹湯;及招牌原隻蟹泡飯. 先饮汤,味道比較正,清甜但又唔失蟹的醇香,觉得係原汁原味熬煮出來的海鮮湯底.最近天氣轉涼,正想搵D美味又营养嘅嘢.看来唔拣错.蝦籽撈麵配有大塊牛肋條及時蔬,份量十足.撈麵爽滑彈口,唔會太干,灑上蝦籽,好好味.蟹泡饭裡用整隻蟹同煮,蟹膏及蟹黃都已經融入米飯中,味道非常鮮美.蟹肉也很新鮮,肉質細嫩有彈性.覺得這餐真係好超值.店鋪雖小小,但是無論從設計或菜式都充滿新意.選擇頗多.希望今後可以再推出多點特色菜及蟹菜.會經常來光顧的.
最后點了店員推介的牛肋條蝦籽撈麵跟蟹湯;及招牌原隻蟹泡飯.

牛肋條蝦籽撈麵
招牌原隻蟹泡飯
最近天氣轉涼,正想搵D美味又营养嘅嘢.看来唔拣错.
2013-11-30
牛肋條蝦籽撈麵