2021-07-28 767 浏览
琴日踩單車🚴‍♀️,朋友提議運動完一齊去食晚飯,就揀左e間中菜廳😋門口掛左勁多紅燈籠作裝飾。門面係木製大門☺️入面以圓枱為主,坐得都幾闊落🥰坐底之後有唔同茶可以揀,我地揀左老欉水仙,味道唔同出面嘅水仙,感覺更香濃。細問先知,原來係經烘焙。茶葉係從60年以上樹齡嘅茶樹摘下。店員仲提供左小食🤩睇返餐牌,有唔少精緻嘅小菜。我地點左以下。🌸第一叉(半份)叉燒係用慢煮嘅方法煮成,食落肉嫩,叉燒肥瘦適中🤤加埋蜜汁,香香甜甜☺️🌼無花果肉排平時用無花果煲湯就飲得多,估唔到無花果都可以煮餸,仲好好味添。排骨真係有無花果甜味,食落有少少似咕嚕肉。🌸香煎百花羽衣甘藍入面係墨魚餅入面有羽衣甘藍碎,口感都幾好,味道又好夾。旁邊仲有羽衣甘藍嘅沙律,上面嘅麻醬都係師傅自家製,夏天食下e d菜式都幾消暑😍🌼薑米蒜香籠仔蒸蟹飯🦀薑米係用蛋白炒過,然後再係上面放上大蟹,蟹幾多羔😋肉質鮮甜,薑米都吸收左蟹嘅精華。🌸甜品店員仲送上陳皮紅豆糕同白果腐竹糖水比我地😋

睇返餐牌,有唔少精緻嘅小菜。我地點左以下。

🌸第一叉(半份)

🌼無花果肉排

🌸香煎百花羽衣甘藍