2017-04-25
去開荃灣個頭見到有個宣傳牌寫住上海婆婆新開張,有啲想食上海菜,所以就去咗喇,地址係位於綠楊坊。聽男朋友講,上海婆婆本身係荃灣都有一間,但新開呢間就腳D~~近地鐵嘛,一出就係!!首先嗌咗婆婆小籠包四隻$36,我習慣用匙羹'不'起小籠包,再用筷子篤穿佢,飲佢啲汁,非常之好飲,熱辣辣,而且唔重味精。而肉塊都幾好食,口感非常之嫩滑多汁,除咗個餡,皮都好重要!個皮算係薄,唔會太厚感或者食到勁飽勁濟。個麻婆豆腐菜牌印有辣椒嘅圖樣,一開始驚驚地食唔到,但食落一啲都唔辣喎。配菜有肉燥和四季豆,整體唔算好油膩,配上白飯簡直係一流(我哋兩個人嗌咗一碗絲苗白飯),豆腐夠完整,完滑。 之後就嗌咗一碟水煮牛肉$85,底下有啲酸辣粉令我們感到十分驚喜,酸辣粉的口感煙煙靭靭,很有彈性,非常之好食。醬汁嘅味道非常之香辣,有少少開始飲水的反應,哈哈!反而覺得牛肉唔係幾好食,有啲鬆肉粉嘅感覺,冇咩牛肉味道,話唔定其他水煮系列會好好食,因為個汁好正。之後就嗌咗一個排骨拉麵$55,麵食來說幾抵食。炸排骨的外表十分香脆,而裏面就好似食緊豬頸肉咁,口感非常之清爽得來又唔鞋口。來得食上海菜唔少得飲茶,茗茶嘅收費係每位五蚊,呢間餐廳
醬汁嘅味道非常之香辣,有少少開始飲水的反應,哈哈!