2022-02-03
嚟呢度,我見好多人都食鐵板燒嘅雞,但我自己鍾意壽司多啲,所以特登叫咗呢度嘅美人壽司御膳。餐廳本身係海運大廈入面,但就係相對比較入嘅位置,由入口行到去餐廳,大概要8分鐘嘅時間,但餐廳唯一嘅優點係,佢係落地大玻璃,而且再加埋有無敵大海景,所以我覺得再辛苦黎都係值得。我自己就係一個好酒之人,所以拎餐牌嘅時候都一定會睇佢哋有咩酒飲,我就俾佢嘅特色清酒所吸引。而我叫咗杯Akayane Natsu (Summer) (Made with Japan Gin)。杯酒嚟到嘅時候,非常清新,我嘅感覺就似係飲緊一杯High Ball,只不過個酒體唔係威士忌,而係日本清酒,加咗橙皮上去,亦都令到成杯酒個層次更加豐富。之後就係成個美人壽司御膳到場,非常豐富,除咗有錢菜之外,亦都有天婦羅、豆腐、各款唔同嘅壽司。呢一味豆腐,酸酸甜甜,而且加咗芽菜喺上面,每一啖食亦都非常開胃。呢度嘅壽司非常豐富,我特別鍾意呢個負評軍艦,有埋三文魚、鰻魚、玉子喺上面,一啖個,非常豐富。佢另外亦都有一啲吞拿魚嘅壽司,每一舊都係精心設計,非常有特色。天婦羅炸得非常香脆,當食壽司嘅時候,略嫌有啲生冷,咬一舊新鮮炸起嘅天婦羅、有大蝦、茄子等
天婦羅炸得非常香脆,當食壽司嘅時候,略嫌有啲生冷,咬一舊新鮮炸起嘅天婦羅、有大蝦、茄子等等,我覺得係比較中和。
麵豉湯亦都非常出色,有海鮮味喺裏面。