今日去開東涌交文件,真係好少過黎呢頭...淨係識Citygate遠方朋友lol 都係係返個mall度覓食啦~~逛晒成個mall咁濟xD 呢層好集中咁都係餐廳,心情想食酸甜野所以比佢個「羅宋湯」吸引左~~同朋友order左兩個set有湯有main有餐飲~哇哇,招牌羅宋湯一定走唔甩啦點解話佢好有回憶?因為隻味真係好似細個老豆啊媽帶我去啲港式扒房嘅羅宋湯味!但佢係濃郁版唔算大碗,但勝在足料,食得飲得好滋味 「海派」始終係華人嘅味道~岩飲。話晒第一次試,咩都試下,唔叫同款啦~另外試左紅菜頭湯!好養生咁啊hahaaa 本身好怕佢隻草青味,但佢唔會太強,都ok~~相比下,佢係清,真係健怡~豬脾肉一塊又幾好食朋友order嘅「咖喱豬脾肉飯」~~岩岩塊豬脾肉唔夠喉,偷左佢多塊食nom nom nom~~朋友鍾意偏辣嘅咖喱,佢幾喜歡呢隻味,而分量夠晒一個男生食,滿足!今日我想食light啲~~就點左份「吉列魚柳配薯仔沙律」。魚柳夠熱,又唔會炸過龍食幾口,再整啖沙律菜,幾refreshing. 唔怕魚柳唔夠食,加埋一小份嘅薯仔沙律岩岩好最尾仲有包個餐飲,其實都幾完滿。

所以比佢個「羅宋湯」吸引左~~

同朋友order左兩個set有湯有main有餐飲~
海派牛腩羅宋湯

哇哇,招牌羅宋湯一定走唔甩啦
唔算大碗,但勝在足料,食得飲得好滋味
「海派」始終係華人嘅味道~岩飲。

健怡紅菜頭豬脾肉湯

咖喱豬脾肉飯

nom nom nom~~

吉列魚柳配薯仔沙律

最尾仲有包個餐飲,其實都幾完滿。

吉列魚柳配薯仔沙律
咖喱豬脾肉飯