2021-04-16
作為一個foodie成日都會比朋友問有咩西餐推介適合聚會慶祝,主打法式薄餅Crêpe嘅經典餐廳La Crêperie經常都會on the list,我自己都帶過朋友嚟幾次🤣皆因Crêpe無其他西餐咁heavy又可以配搭唔同食材,呢度食過幾次都係樣樣嘢都幾好食,環境又chill,有種法式小餐館嘅愜意🇫🇷,呢日就再嚟encore。Crêpe係源自法國Brittany呢個地方嘅菜式,大部份人都係識Crêpe,原來仲有種叫Galette,係用蕎麥麵粉製成嘅薄餅,屬於無麩質gluten free,通常配鹹食。呢度有成20種唔同配料嘅galette,肉同海鮮都有,當然仲有經典甜食嘅Crêpe,都有十幾款,次次嚟都可以試唔同款🤪Val De Rance Sweet (2%)/Dry (5%)呢度供應唔同酒類、cocktail同ciders配薄餅一齊食,先嚟個蘋果酒同朋友試下,呢個來自法國嘅蘋果酒分2%同5%,我呢啲唔飲酒嘅人都係淺嚐2%算🤣🤣甜甜地好似蘋果汁咁好易入口,5%個隻酒味就濃少少無咁甜。最搞笑係要用碗飲,好似港式戰鬥碗咁😏好有特色Octopus Carpaccio前菜試咗個八爪魚薄切,八爪
Octopus Carpaccio
前菜試咗個八爪魚薄切,八爪魚切到薄薄一片,一啲都唔韌,食落酸酸咪咪有啲檸檬汁同橄欖油香味,好開胃。
Goat Cheese Salad
想試啲特別啲嘅芝士呢度都有唔同款式,我就試咗呢個濃味啲嘅goat cheese配沙律,底下都有塊薄餅配埋一齊食,夾埋有濃郁芝士香嘅goat cheese食就好match👍🏻👍🏻面頭有一舊煎過嘅goat cheese,切開仲有少少軟心好正🥰🥰,另外仲有好多切碎嘅goat cheese、parma ham、車里茄、核桃同沙律菜,既有goat cheese強烈味道同沙律嘅清新感,口感層次豐富。
La Moussaillon
Main dish試咗其中一款海鮮類嘅galette,有芒果、蝦、蘆筍,仲有鱈魚打成嘅醬,個鱈魚鹹鹹香香好creamy,令我諗返起係歐洲local market食到個種味道😻,香港好少有,好懷念呀。我鍾意佢嘅galette,食到麥香味,同配料好夾👍🏻
La Plougastel
第一款甜品試咗呢款Crêpe,面頭大大舊rasberry sorbet🍧,酸酸咪咪,同甜甜地啱煎好嘅薄餅齊食,一冷一熱衝擊味蕾,sorbet嘅酸正好一解成餐飯嘅飽滯感。
Crème Brûlée
呢個Crème Brûlée好好食呀😍😍,入面嘅燉蛋蛋香味好濃(其他好多得個甜字又冇蛋味架),口感挺身啲唔會好軟身,所以食落無咁膩,我自己偏好呢種口感,面頭嘅焦糖面燒到脆卜卜,仲有微微焦香,好高質🙌🏻
人均消費:$350
推介指數(10分為滿分):9分