餐厅: 火水爐冰室火鍋
资讯:

2018-08-24 68 浏览
今日黎到火水爐打邊爐,一踏入餐廳,彷彿置身於70年代。牆上掛滿舊戲院招牌,壁畫,海報,走懷舊風格,影相打卡一流!我同朋友叫左個安格斯海鮮火鍋任食套餐,預早book左位仲有花膠雞煲送,大中小辣任均選擇。雖然雞煲係送嘅,但用料絕對唔馬處,有大大塊花膠,吸收曬醬汁既豆卜同嫩滑既雞件。雞煲濃而不膩,不錯☺️打邊爐首先一定係混醬。冬瓜蓮子百合鍋,新鮮百合加上清心蓮子,再以金華火腿及冬瓜熬煮而成,清熱解膩。冬瓜清甜,湯底愈煲愈濃郁,用黎淥海鮮更加係甜上加甜,錦上添花。而冬蔭公湯有新鮮大蝦做配料,酸度很低,都幾辣,重口味之選。海鮮款式豐富,有青口,蝦,蠔,魚,蜆等等。當中我最愛魚滑,口感超級彈牙,好似食緊墨魚丸咁。魚肉夠曬嫩滑,蘸上豉油真係一流。蠔,肥美飽滿。當中不得不提既就安格斯牛,牛味都幾濃郁。烏冬係日本急凍烏冬,爽口彈牙。而豬肉都幾好食,肉質唔會好鞋。丸類既選擇都好豐富,個人推薦粟米貢丸。最後仲有甜品附送,仙草同紅豆非常夾,打邊爐咁熱,食返個凍冰冰既刨冰就岩曬啦👍🏻

打邊爐首先一定係混醬。

海鮮款式豐富,有青口,蝦,蠔,魚,蜆等等。

蠔,肥美飽滿。

當中不得不提既就安格斯牛,牛味都幾濃郁。

烏冬係日本急凍烏冬,爽口彈牙。

而豬肉都幾好食,肉質唔會好鞋。

丸類既選擇都好豐富,個人推薦粟米貢丸。