2018-06-03 1013 浏览
今日去開元朗,就喺嗰邊四圍行下,經過見到間叫篤篤車既泰式車仔麵,見幾吸引而且幾多人食就同大小姐入左去試下。入到去,目測有20個位左右,我地3點去食,個場都7成滿,睇左餐牌,發現湯底有好多選擇,有冬陰公湯,咖喱湯,鱷魚肉湯,牛腩湯同清湯。35蚊有一碗麵跟3個餸(海鮮加2蚊)見鱷魚肉湯好特別,我就叫左一碗鱷魚肉湯油麵,餸就揀左豬大腸,青口,豬紅。而大小姐就揀左超值套餐(一碗麵,一份大既小食同一碟菜)麵既餸就有雞翼,珍珠元貝,冬菇。湯就揀左咖哩湯。跟餐小食就揀左炸雞翼,我哋仲額外嗌左一個網紋春卷。飲品就加左6蚊嗌特飲——-薄荷青檸梳打(超級推薦)講下食評先首先個湯底,鱷魚肉湯超級好飲,比較似一般既老火湯,😛而且湯底仲有杞子紅棗,有啲藥膳養生湯既感覺,不過更加似呀媽靚湯。值得一試。平時出街食麵都唔會飲湯底既我都飲左成碗。第二個湯就係咖哩湯,第一啖飲落去,係辣嘅。因為我地兩個都唔食得辣😂😂不過好濃咖哩味!食得辣係可以一戰😋😋到啲餸啦,個人覺得食車仔麵一定要食豬大腸,因為一間車仔麵鋪,豬大腸做得好就一定好,呢間既豬大腸好易咬,而且唔難呑。因為有d難咬到好似香口膠咁,所以豬大腸都幾意料之外。青口就好

講下食評先

到啲餸啦,個人覺得食車仔麵一定要食豬大腸,因為一間車仔麵鋪,豬大腸做得好就一定好,呢間既豬大腸好易咬,而且唔難呑。因為有d難咬到好似香口膠咁,所以豬大腸都幾意料之外。青口就好新鮮,冇苦澀味,豬紅就中規中矩。雞翼就唔會煮到淋曬啲肉都冇[梅]曬 有咬口既雞翼,都好味道的!冬菇同珍珠元貝都正常發揮既,元貝就好入味(索曬湯底好正)

到小食方面:
炸雞翼 炸到全熟,唔會生。因為有好多餐廳都炸唔熟d雞翼,會有血水,但篤篤車冇,所以幾推薦。

網紋春卷 唔會好油,起碼不滴油,唔會好肥膩,不過春卷叫左細份搞到要爭食!☹😂😂

菜就嗌左馬拉盞炒菜心,非常嘢味,不過就有少少辣😂😂

最後不得不讚既係杯野飲,薄荷青檸梳打,初初以為會好重薄荷味,但飲落好清爽,好好好好好好好好好正,因為好消暑。

呢間野一定會再食!

價錢合理,員工態度仲好好😛😛鋪面好乾淨❤❤
2018-06-01